Контракти.ua

Автор: Мария Бондарь —  7656  —  23.08.13
Встигнути до вересня: де провести решту літа тим, хто ще не спланував свою відпустку
Встигнути до вересня: де провести решту літа тим, хто ще не спланував свою відпустку

Найдієвішою принадою зазвичай виявляється пляж. Лідери продажу цього місяця — Туреччина, Туніс і Чорногорія. Місця відомі, ціни демократичні, попереднього оформлення віз не потрібно.

Західний вітер шарудить гілками смоківниць. Неподалік шумить водоспад. З невеликого оглядового майданчика видно схил пагорба, де безтурботно пасуться нубійські козероги. З ледь помітної підземної нірки зрідка визирає «стрибуча миша» — джербоа. Біля води росте густий очерет, папірус і навіть олеандр. Важко повірити, що ми перебуваємо в самому серці Іудейської пустелі. Ізраїльський національний парк Ейн-Геді повний сюрпризів. Якщо зберетеся провести тут відпустку, зможете прогулятися садом з екзотичними, геть не типовими для Близького Сходу водолюбними рослинами, побувати у великому спа-центрі з природними гарячими джерелами, оцінити цілющі властивості солей Мертвого моря, що знаходиться дуже близько, а після скільки завгодно плавати у прісній воді. Повірте — після Мертвого моря вам неодмінно захочеться зануритися у прісну воду.

Біля самого Мертвого моря

У серпні в Ізраїлі не сезон — надто спекотно, тож ціни знижено. Тижневий тур із трансфертом з аеропорту коштуватиме приблизно $300–350 без урахування перельоту. Летіти з Києва менш ніж чотири години, мінімальна вартість авіаквитка при терміновому замовленні — $450, якщо купувати завчасно, суму можна зменшити до $180–200. Попереднє оформлення віз для громадян України віднедавна не потрібне.

Набридне Ейн-Геді — вирушайте до Єрусалима. У Вічному Місті — центрі трьох релігій — навіть екскурсійну програму замовляти необов'язково. Від прогулянок історичним центром наберетеся вражень на рік наперед. Звідти за чотири години можна дістатися до Цфата — міста кабалістів. До слова, по дорозі варто подивитися Галілею, та й озеро Кінерет теж заслуговує на увагу — його ще називають Галілейським морем. Пляжі Тверії (місто біля озера) — одна з улюблених зон відпочинку ізраїльтян. Готелі тут недешеві, і рівень сервісу часто кульгає, але провівши в місті кілька днів, ви зрозумієте, чим воно так приваблює мешканців цієї країни.

Не хочете на Північ? Поїдьте у центр Ізраїлю. Від Єрусалима до Тель-Авіва приблизно 40 хвилин звичайним маршрутним таксі. Середземне море, дуже гарні готелі, чисті доглянуті громадські пляжі — переважно безкоштовні. Тель-Авів — місто не курортне, і за доступ до моря тут грошей не беруть. Заплатити доведеться тільки за оренду лежанки й парасольки, якщо ви захочете скористатися цією послугою. Обираючи тимчасове помешкання в Тель-Авіві, тримайтеся подалі від автовокзалів. Біля нового, діючого, надто галасливо, надто активний рух, а якщо знімете квартиру або кімнату біля старого, ви ризикуєте опинитися у неблагополучному районі. Краще зателефонуйте до квартирного бюро (рекламу таких фірм легко знайдете в глобальній мережі) і знайдіть квартиру у спокійнішому місці.

Рівень сервісу у столичних готелях вищий за середній. У цьому місті знаходиться дуже відома, мабуть, краща на Близькому Сході школа готельного менеджменту. Якщо, наприклад, натякнете покоївці, що вам сподобався шампунь або рідке мило, що ставлять у ванній кімнаті номера, наступного дня отримаєте стільки мила, що зможете ним торгувати. Перевірено на практиці. Клуби тут теж непогані. Дуже рекомендуємо обрати один із тих, що на набережній. Буде багато приїжджих із Західної Європи, США та Росії, що забезпечить цілком звичну клубну атмосферу. Дискотеки на вулиці Аленбі відвідують переважно місцеві жителі, специфіка близькосхідного менталітету відчувається тут занадто явно — вам навряд чи сподобається.

Ейлат — єдине справді курортне місто Ізраїлю

Після Тель-Авіва можна вирушити до Ейлату — єдине справді курортне місто Ізраїлю. Туди краще летіти літаком, автобусна подорож обійдеться дешевше, але, швидше за все, виявиться нудною і стомлюючою. Особливо якщо вас не цікавлять соціалістичні пам'ятки, такі, наприклад, як перший кібуц (ізраїльський варіант колгоспу) і могила видатного сіоністського діяча Бен Гуріона. Тутешні готелі дуже схожі на турецькі та єгипетські, що не дивно. Багатьма з них володіють турки та єгиптяни. Ейлат знаходиться на узбережжі Червоного моря, тож любителі дайвингу зможуть відвести душу. Якщо приїдете з дітьми, обов'язково зводіть їх до Океанаріуму. Тут можна доторкнутися до гігантської черепахи, сфотографуватися з акулою й подражнити дивних риб, які світяться, з невимовними латинськими назвами. На території Океанаріуму працює цілком пристойний рибний ресторан із туристичними, але не захмарними цінами та магазин сувенірів. Якщо любите шопінг — не ігноруйте місцевих торгівельних центрів. Хоч місто й курортне, ціни тут не завищені, до того ж, у багатьох магазинах можна купити товари без ПДВ.

Куди летять українці?

Судячи зі спостережень директора туристичного агентства «Весь Світ» Катерини Данелик, Ізраїль — не надто популярне серед наших співвітчизників місце відпочинку, принаймні, у серпні. На Мертвому морі і в центрі країни зараз доволі спекотно, у Єрусалимі та Цфаті набагато приємніше, але огляд історичних пам'яток для наших співвітчизників не головне, набагато дієвішою принадою зазвичай виявляється пляж. Лідери продажу цього місяця — Туреччина, Туніс і Чорногорія. Місця відомі, ціни демократичні, попереднього оформлення віз не потрібно. При самостійному придбанні авіаквитків переліт до Туреччини коштуватиме від $150, до Тунісу — від $745, до Чорногорії — від $800. Особливість цих напрямків у тому, що до початку туристичного сезону вже майже неможливо знайти вигідний рейс, не викуплений туристичними компаніями. Якщо зможете домовитися про придбання квитка через турфірму, вийде на 50%, а то й на 70% дешевше.

Єгипет особливим попитом не користується, і справа навіть не у вибухонебезпечній політичній обстановці, просто набрид. «Влітку є альтернатива, багато інших країн приблизно з такими ж цінами, де можна засмагати й купатися. Восени варіантів поменшає, і тури до Єгипту знову добре продаватимуться», — припускає пані Данелик. Тим, хто ще не вирішив, де провести решту літа, вона рекомендує Кіпр або Шрі-Ланку залежно від бюджету й готовності до довгих перельотів. Кіпр ближчий та дешевший, летіти лише дві години, і тижневий тур коштуватиме в середньому EUR600. Вартість авіаперельоту при терміновій самостійній купівлі квитків — від $450. Напрямок відносно новий, питання попереднього оформлення віз знято лише з кінця минулого року. Рівень сервісу не розчаровує, історичний момент такий, що місцева влада вкрай зацікавлена в розвитку туризму, тож заохочує готельєрів надавати відпочиваючим щонайбільше благ за мінімальною ціною. У підсумку комплексна вартість туру виходить навіть нижчою, ніж у Чорногорії, де тиждень на узбережжі коштує EUR800–900, а екскурсійна поїздка тієї ж тривалості — EUR500.

Азіатський шарм

Шрі-Ланка (вона ж Цейлон) дорожче, але ненабагато. За словами Катерини Данелик, ощадливий турист, який бажає провести тиждень на цьому екзотичному острові біля південно-східного узбережжя Індостану, цілком може укластися в $1000, при чому йдеться про розміщення в чотиризірковому готелі. При терміновому самостійному замовленні в серпні один лише авіаквиток round up коштуватиме понад $2000. Якщо хочете встигнути на Шрі-Ланку цього літа, доцільно вдатися до допомоги турагенцій. А самостійну подорож на цей острів краще запланувати на наступний рік і купити квитки заздалегідь. У такому разі вартість перельоту можна буде звести до $550.

Смачно й недорого поїсти в Грузії можна будь-де

Субекваторіальний клімат, знамениті пляжі Бенгальської затоки, серфінг на узбережжі Індійського океану, багато ресторанів зі звичною європейською кухнею та легкотравна для українських шлунків якість прісної води (на острові вистачає прісних річок). Єдиний серйозний недолік — довгий переліт, 9 годин із пересадкою в ОАЕ. Донедавна конкурентом Шрі-Ланки був Таїланд — теж екзотичний азіатський курорт із прийнятними цінами та розвиненою готельною інфраструктурою європейського зразка. «Та відтоді як скасували прямі рейси, охочих вирушити туди поменшало», — зазначає Катерина Данелик.

Ті з наших співвітчизників, хто може дозволити собі придбання дорожчих турів, отримають багато позитивних емоцій, провівши решту літа на Мальдівах. Візовий штамп поставлять просто в аеропорті прибуття. За тиждень у місцевому готелі доведеться заплатити близько $2500 з урахуванням знижки, надаваної туристичному агентству. При терміновому самостійному замовленні один переліт коштуватиме понад $3000. Практика показує, що для більшості українців це занадто. Результати проведеного Контрактами експрес-опитування київських туристичних фірм свідчать, що багато столичних жителів запитують у турагентствах про можливості відпочинку на Мальдівських островах, але, зазвичай, втрачають інтерес, коли чують ціну. Втім, на острові Маврикій і на Сейшельських островах (Прим. ред. — там, як і на Мальдивах, попереднє оформлення віз не потрібне) готельні ціни ще вищі.

Гамарджоба, генацвале!

Ще одна рекомендація для тих, хто поки не обрав місця проведення відпустки, — Грузія. Наприкінці літа тут очікується ідеальна для пляжного відпочинку погода. Летіти лише дві години. Крім того, можна скористатися послугами авіакомпаній low cost, що значно скоротить сумарний бюджет подорожі. Київські турагенти зазначають, що Грузія здобула популярність серед українських любителів пляжного релаксу саме після того, як авіакомпанія Wizz Air, що спеціалізується на малобюджетних перевезеннях, запустила рейси Київ — Кутаїсі (близько $300). Прямий переліт Київ — Батумі — близько $400. Самостійно розміститися на курортах Грузії не проблема: можна зняти номер у мережевнову готелі — Sheraton, Radisson у Батумі, поселитися в одному з невеликих сімейних гостьових будинків. На узбережжі таких безліч. Досвідчені туристи рекомендують не витрачати гроші на мережників — все одно справжній люксовий відпочинок Грузія запропонувати поки не може, а відчути всю принадність місцевої гостинності можна саме в невеликих сімейних готелях. Батумі рекомендується для вибагливих туристів (хоч пляжі й галькові), Кобулеті — для молоді, Урекі — для сімейних пар із дітьми (чорний магнітний пісок показано при багатьох дитячих захворюваннях).

Смачно й недорого поїсти в Грузії можна будь-де. Є ще одна важлива конкурентна перевага порівняно з усіма перерахованими екзотичними місцями відпочинку — тут розмовляють російською. Для тих, чию свободу пересування світом обмежують мовні бар'єри, це істотний плюс.

Статьи по теме
Нотр-Дам-де-ла-Пэ: памятник человеческой гордыне
Нотр-Дам-де-ла-Пэ: памятник человеческой гордыне

Константин Симоненко, путешественник: А Вы знаете, что САМЫЙ БОЛЬШОЙ ХРИСТИАНСКИЙ ХРАМ В МИРЕ находится в Африке? Да, именно в Кот д'Ивуаре, в столице Ямусукро. Он даже больше, чем Собор Святого Петра в Ватикане, а шпиль на целых 22 метра выше.
07.10.19 — 1444

Львов 14-17 февраля впервые устроит фестиваль глинтвейна
Львов 14-17 февраля впервые устроит фестиваль глинтвейна

В городе Льва в течение 14-17 февраля будет проходить первый Львовской фестиваль глинтвейна.
01.02.19 — 1369

Що читати зимовими вечорами, або Книги, з якими можна говорити
Що читати зимовими вечорами, або Книги, з якими можна говорити

Письменник Тарас Прохасько вважає читання літератури мудрим і цікавим способом розмови в часі й просторі. А найкращою книгою називає ту, яку пізнають не заради знань чи щоб просто розслабитися, а ту, котрій хочеться щось відповісти. Саме на такі книги майстер пера рекомендує витрачати свій час.
28.01.17 — 1966