Контракти.ua

3174  —  27.08.15
Чому і кому варто прочитати «Карбід» Андрія Любки
Чому і кому варто прочитати «Карбід» Андрія Любки

Ви знаєте, все, що пишуть про цей роман - не маркетинг, а чиста правда. Карколомний, класний, потужно переплетений з реальністю. Але ця правда дещо поверхнева. Книжка зовсім не про контрабанду і навіть не зовсім про Закарпаття. Вона про всіх нас і про все.

 

Творчість раннього Андрія Любки мені не подобалася. Дещо крикливий епатаж і оголений фрейдизм вкупі з мурашником болючих сублімацій, неоднозначна тематика, викиди підсвідомості - це все з багатьох причин напрягало. Але автор був дуже молодим, і думалося - переросте. Так і сталося.

Книжка "Спати з жінками", попри частину трішки натужних оповідань, показала зовсім іншого Любку - письменника, що, ковзаючи на перший погляд по поверхні, може несподівано декількома влучними реченнями зазирнути в глибину речей. Деякі оповідання, як, наприклад, "Серце", відклалися в душі.
Саме тому я без вагань замовив «Карбід», як тільки він з'явився. Книжка прийшла вчора в обід. Прочитав для затравки перший розділ і одразу зрозумів, що мені сподобається - востаннє так хихонівся над Кешелею. Практично така сама життєвість, гумор і глибокий символізм. Було багато роботи, тому з жалем відклав книжку. Ввечері о дев'ятій вирішив трохи почитати ще. І несподівано пірнув, забувши про все. О першій ночі "Карбід" був прочитаний повністю.
Ви знаєте, все, що пишуть про цей роман - не маркетинг, а чиста правда. Карколомний, класний, потужно переплетений з реальністю. Але ця правда дещо поверхнева. Книжка зовсім не про контрабанду і навіть не зовсім про Закарпаття. Вона про всіх нас і про все.
Початок нерівний. Але згодом виявляється, що це така собі розминка, і невдовзі сторінки починають ковтатися смачно й невимушено, немов шовдар із селиським сиром під сливовицю.
Густі метафори й своєрідний гумор роблять читання приємною подорожжю. Майже всі дійові особи негативні, але обстьобані зі смаком і пропрацьовані до дрібниць - читач по ходу роману несподівано зрозуміє, як вони такими стали. І у багатьох ситуаціях неодмінно впізнає себе, свого внутрішнього містера Хайда, що раптово оживає в образах. Неоднозначність зла і добра в одній людині, присутність їх і домінування в залежності від ситуації і обставин - на мою думку, ця тема розкрита справді круто. 
І це ще далеко не все. Вся книга просякнена якісною сатирою. Спочатку видаються нелогічними й незрозумілими деякі нюанси, наприклад несподівані матюки на фоні легкого й позитивного стилю, сухість реальних вкраплень і відверто фізіологічні моменти. Але потім все стає на свої місця й виявляється вкрай доречним у плані як прямого розуміння, так і символізму. Роман довершений і закономірний всіма своїми сюжетними лініями від першої до останньої сторінки.
Окремо хочеться сказати про численні алюзії, ремінісценції й екскурси в різні боки, що роблять твір різноманітним і справді глибоким. Вони доводять «Карбід» до рівня патанатомічного розтину нинішньої реальності, котра виходить за межі закарпатського містечка Ведмедів, у якому без проблем просікається Виноградів. Цей розтин - розтин усієї постмайданної України і кожного активного українця зокрема, чиї ахілесові п'яти одразу вгадуються в дивакуватому головному героєві. 
Хочеться ще багато написати, але не буду. «Карбід», що на перший погляд видавався пригодницько-авантюрним романом, і безперечно ним є, також виявився сильною пересторогою всім нам - у що може вилитися потакання внутрішнім хайдам. Не буду розкривати інші деталі, щоб не спойлерити, скажу лише, що розповів дуже мало. Гадаю, кожен для себе знайде тут щось повчальне й задумається.
Мене дуже важко здивувати й розчулити художнім твором, але Андрій Любка це зміг. Отож замовляйте, а закарпатці - то взагалі must read. Не пошкодуєте.

Автор: Віталій Баранов

На фото: Андрій Любка презентує свої книжки на Форумі культурного партнерства у Празі

 

Статьи по теме
Закарпаття: райський відпочинок можливий
Закарпаття: райський відпочинок можливий

Відпочинок має дарувати незабутні враження, тому щороку, щойно з'являється нагода, дуже хочеться поїхати куди-небудь. Варіантів для туристів-непосид — багато. Якщо ви збираєтеся на відпочинок, але не знаєте який маршрут обрати, тоді Карпати відпочинок з дітьми Воєводино — це те, що треба!
02.09.23 — 498

"Я хочу вигнати ту наволоч зі своєї землі": у Мережі з'явився трейлер фільму про війну в Україні

Вихід на екрани воєнного екшину "Снайпер. Білий Ворон" запланований на День Незалежності України.
31.07.22 — 1424

«Головне, щоб вона дочекалася»: Юлія Галушка розповіла, що зробить одразу після перемоги
«Головне, щоб вона дочекалася»: Юлія Галушка розповіла, що зробить одразу після перемоги

Війна розлучила мільйони сімей та змусила хвилюватися за життя одне одного. Ведуча новин «Сьогодні» на каналі «Україна» Юлія Галушка зізналась, про зустріч із ким мріє найбільше.
01.04.22 — 1504