Контракти.ua

Автор: Андрій Любка —  3123  —  24.06.13
Чорна мітка: яскраві жилети потрібно надягати на політиків і чиновників, а не журналістів
Чорна мітка: яскраві жилети потрібно надягати на політиків і чиновників, а не журналістів

Після інцидентів, які сталися під час опозиційної акції «Вставай, Україно!» 18 травня в Києві, влада й міліція в різних куточках країни почала видавати журналістам яскраві спецжилети. Був уже в історії один режим, який змушував представників певної національності нашивати собі позначки на одяг.

Коротка передісторія: після побиття «антифашистами» журналістів Ольги Сніцарчук та Влада Соделя місцева влада та правоохоронні органи масово почали видавати представникам ЗМІ яскраві жилети. Їх видали на опозиційних мітингах в Донецьку (де додали ще й по міліціонеру для охорони), Хмельницькому та у Дніпропетровську. 4 червня в.о. начальника управління зв'язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков сказав, що «жилети будуть мати певний колір і напис «Преса». Тільки тоді під час масового заходу буде зрозуміло, що певна особа є працівником ЗМІ». Уже 9 червня Інна Пронник, прес-секретар Хмельницької міліції, висловилася в подібному руслі: «У нас є можливість видати безпечні жилети для журналістів, щоб вас здалеку можна було розпізнавати. Такий досвід добре себе показав у Донецьку, де під час аналогічної політичної акції журналісти були одягнені в спецжилети».

В Дніпропетровську полковник міліції Сергій Третьяков на врученні жилетів представникам преси повторив ту ж тезу: «Це дозволить журналістам бути більш помітними для міліції та учасників масових заходів, а співробітникам внутрішніх справ при необхідності вжити додаткових заходів безпеки журналістів». Що симптоматично: журналісти таки охоче приймають і надягають ці жилети.



Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Хоча справою честі було б відмовитися від таких «маркерів». Адже чи не означає така можливість виділитися з натовпу, що інших, так би мовити простих смертних, можна бити, вчиняти проти них провокації, а журналістам у цей час – отримайте по міліціонеру для охорони і по жилету. Мова навіть не про те, що крутий репортер сам не захоче надягнути навіть бейджик, бо це заважатиме йому розчинитися в юрбі й отримувати інформацію безпосередньо з епіцентру подій.

Мова про те, що будь-які позначки, стрічки, нашивки, бейджі, погони, жилети – це елементи кастового поділу суспільства. Акредитація і бейджі потрібні для спеціальних, протокольних заходів з обмеженим доступом, хоча навіть на засідання міської чи Верховної ради громадянин має потрапляти безперешкодно.

Представники влади теж мають свої «маркери» - їх можна впізнати за черевиками зі шкіри страуса, за спеціальними номерами на автомобілях, за кортежами з охороною. Тепер виділитися з натовпу пропонують і журналістам – мовляв, отримайте привілей, ходіть собі в жилетах, і до вас ніхто навіть пальцем не торкнеться. «Антифашистським спортивним клубам» у регіонах, підозрюю, розіслали навіть спеціальні інструкції – ані в темній підворітні, ані на безлюдній вулиці, ані на мітингу не руште людей у спецжилетах, бо це журналісти!

Натомість у польському сегменті Фейсбуку шаленої популярності набула зовсім інша ідея – наші сусіди масово поширюють банер з ідеєю одягати в яскраві жилети депутатів, чиновників та інших представників влади. На жилеті має бути напис: «Мене утримують платники податків». Хотів би я глянути на міністра, депутата, начальника якогось паспортного столу чи навіть ЖЕКу, які в такому жилеті ходять вулицями, їздять в метро чи стоять на мітингу. Вони ніколи б не надягнули такий  жилет, то чому ж на це погоджуються журналісти?

Статьи по теме
Прощання з літом: Зима буде довгою
Прощання з літом: Зима буде довгою

Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.
29.08.15 — 24817

Політична премія Дарвіна:
Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

  Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.
27.07.15 — 8745

Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла
Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.
11.07.15 — 4876