Контракти.ua

Автор: Андрій Любка —  14752  —  26.01.13
Скоро лютий: місяць, який обікрав імператор Октавіан Авґуст
Скоро лютий: місяць, який обікрав імператор Октавіан Авґуст

Уже за кілька днів почнеться найкоротший місяць року. Не просто найкоротший, а ще й найгірший. Чому?

Бо це місяць з «дурною» репутацією. У дохристиянські часи саме лютий був місяцем кінця року, це вже після реформи календаря він став місяцем номер два, а був – дванадцятим. Ось як його називали в Україні: крутень, зимобор, криводоріг, казибрід, межень. Межень, бо межа між зимою й весною, між холодом і теплом, смертю й життям, кінцем і початком. Найкоротший місяць, лютий має всього 28 днів. Нестабільний місяць, бо під час високосного року днів у ньому стає 29.

Мало хто знає, що в лютого просто забрали, вкрали один день – і зробив це римський імператор Октавіан Авґуст. Справа в тому, що Юлій Цезар у свою честь назвав сьомий місяць року, який в українській мові функціонує як липень (латинська ж назва – Iulius), пізніше цей крок повторив римський сенат, який хотів прославити тогочасного імператора Октавіана Авґуста. – і зробив це, назвавши восьмий місяць року «Augustus» (українською – серпень). Але серпень у той час мав тільки 30 днів, а липень – 31. Такого приниження Октавіан Авґуст стерпіти не міг, тому й забрав один день у іншого місяця й приклеїв серпню. Забрав у найгіршого місяця, «бідного родича» - лютого, звісно.

Але я не тільки про це хотів сказати. Лютий – місяць сузір’я Риб. Мабуть, тому в ньому так і почуваєшся, немов всередині тебе залягла велика холодна риба, яка раз у раз ворушить плавниками. Окрім цього, лютий – останній місяць зими, тобто місяць, коли запаси тепла, світла, вітамінів вичерпуються, коли організм і справді перебуває «на межі», очікуючи початку нового річного циклу тепла. Людина настільки на межі, вже так втомилася від снігів, темряви й холоду, що починаються психічні зміни. Зараз би сказали – виснаження, стрес, депресія. Борис Пастернак про цей стан писав:

Цей лютий! Час для сліз і віршів,
Що не стихають ні на мить,
Коли гримить, гуркоче хвища
Й весною чорною горить.
(переклад з російської Миколи Рябчука)

Але є й інший приклад – не такий романтичний і слізний, але більш правдивий. Та що там правдивий – пророчий. Подвійно пророчий. Видатний (пишу тут «видатний» не як кліше і не як комплімент, а як захоплене визнання) український поет Євген Маланюк, який більше частину свого життя прожив у вимушеній еміграції у Варшаві, Празі й Нью-Йорку. Маланюк знав свою смерть у лице, писав про неї. Ще 1939 році у вірші з циклу «Її нема» поет  писав про «серце, помилившись в ритмі», в імлистий день «в лютім», «спізниться непотрібний лікар», «Ви будете далеко». 25 років потому – 1964 року – наприкінці лютого він напише:

«Лютий місяцю, справді – лютий.
Зачаївся, пантруєш і ждеш:
Хай-но нерви завузлить до скрути,
Хай-но серце доб’ється до меж»

Через чотири роки  після написання цих рядків  Євген Маланюк помер самотнім у своєму нью-йоркському помешканні. Причина смерті – серцевий напад. Дата смерті – 16 лютого.

Статьи по теме
Прощання з літом: Зима буде довгою
Прощання з літом: Зима буде довгою

Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.
29.08.15 — 24856

Політична премія Дарвіна:
Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

  Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.
27.07.15 — 8754

Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла
Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.
11.07.15 — 4885