Контракти.ua

Автор: Андрій Любка —  3757  —  31.12.12
Маленьке новорічне чудо, до якого може долучитися кожен
Маленьке новорічне чудо, до якого може долучитися кожен

Новий рік – як День народження чи понеділок: просто дата, з якої можна почати новий період, нове життя. І час, коли навіть найзатятіші циніки починають вірити в чудо.

Причиною цьому є меланхолія, ностальгія. Перед Новим роком можна озирнутися назад і підбити підсумки, проаналізувати – що ж сталося, що відбувалося; розбити рік на дві графи – «плюс» і «мінус» - залишивши одну, найбільшу – «нейтральне» - поза увагою. Бо ж сумно визнати, що переважно більшість часу усі ми займалися тим, що так дивовижно влучно означено словом «тягучка»: працювали, стояли в корках, дивилися дурнуваті фільми й читали бездушні книжки, ходили по магазинах, спілкувалися з порожніми й нецікавими нам людьми, не могли заснути, злилися, ображалися, намагалися ставати кращими, але провалювали всі задуми: курити не кинули, у спортзал двічі на тиждень так і не почали ходити, англійську не довчили, людей, яких любимо, так і не зробили щасливими. Так і минула основна частина року. Її хочеться забути й залишити в році, що минає. З собою на все життя забрати тільки найцінніше: спогад про теплий поцілунок, про вихідні, проведені разом і щасливо, про кілька особливо вдалих днів на роботі, про якийсь спонтанний - і від того прекрасний – добрий вчинок, про тих двох-трьох справді цікавих людей, яких пощастило зустріти, про той вечір, коли засинаєш, дивлячись на зорі, а сон – глибокий і ніжний.



Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Ех, виходить, що 95% часу було витрачено намарно. Звідси вся ностальгія. Попереду купа вільного часу, вихідних, коли залишаєшся наодинці з собою й думаєш, звільнений від щоденного поспіху й рутини. Думаєш про хороше і починаєш вірити, що все збудеться. Тому й хочеться, щоб наступний рік був таким, як ті 5% часу, за які не соромно, які й були справжнім життям.

Я не знаю жодної чудесної історії, яка би трапилася під Новий рік. Ну хіба у когось там зламалося авто, а хтось зупинився на засніженій трасі, допоміг, і всі щасливі дісталися додому ще до півночі. Натомість я знаю інше: немає більшої приємності, ніж зробити добру справу, допомогти, по-дружньому підставити плече. Хочеш чуда – зроби його сам. І стане тепліше, затишніше, усміхненіше.

Минулий тиждень приніс погану звістку: відомий український поет Павло Вольвач серйозно занедужав, у нього виявили саркому і видалили пухлину на шиї. У нашій країні отримати такий діагноз – це немов опинитися перед бетонною стіною, яку неможливо пробити. Залишається вірити в чудо, а краще здійснити його разом – допомогти Павлові перемогти хворобу. Зробити це можна, переказавши гроші на його картку у Приватбанку: №4149437825320714,  Отримувач – Вольвач Павло Іванович.

…Якби я був режисером, то знімав би Павла в ролі офіцера. Щирий і прямий, небагатослівний, Вольвач уже при першій зустрічі вражає почуттям гідності, твердості. Незламний з вигляду, він стрункий  і по-пташиному легкий у віршах:

Це життя. Це надія, щоб двічі воскрес.
Я цілую тебе попід степом небес
і розніжена вічність між наших тілес
затискається в мить безіменну.
Кажуть: дива нема… Посміхнися й мовчи.
Луни гулу підземного чуються чи
крила янгольські, крила-винищувачі
шурхотять об зірки і знамена.

Щастя – це зробити когось щасливим, подарувати комусь надію, прийти на поміч. Зробімо хорошу справу для справді достойної людини – і хай добра у цьому світі побільшає. Особливо напередодні нового року, на який у нас так багато сподівань. І все збудеться.

Статьи по теме
Прощання з літом: Зима буде довгою
Прощання з літом: Зима буде довгою

Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.
29.08.15 — 24852

Політична премія Дарвіна:
Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

  Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.
27.07.15 — 8752

Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла
Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.
11.07.15 — 4885