Контракти.ua

435  —  14.07.23
В НБУ спрогнозували майбутнє е-гривні
В НБУ спрогнозували майбутнє е-гривні

Регулятор виступив проти заміни готівкової форми грошей на цифрову, та відзначив, що кожен громадянин України має право доступу до готівки з метою задоволення своїх базових потреб, хоча інші форми грошей теж потрібні.

Про це йдеться у відповіді Нацбанку на запит ЕП.

"На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовільняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)", — наголосили в НБУ.

Як пояснили в НБУ, відповідно до чинного законодавства грошові кошти в Україні існують у готівковій (у формі грошових знаків) та безготівковій (у формі записів на рахунках) формах. Обидві форми гривні є законними платіжними засобами, які приймаються усіма особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Проте, у НБУ розробляють ще одну форму — цифрові гроші або е-гривні. Така форма грошей буде представляти собою код, а не записи на рахунках у банках чи небанківських установах. Зараз е-гривні перебувають на стадіїї розробки. НБУ проводить тестування всіх процесів та аналізує можливий вплив від запуску е-гривні на макроекономічну та фінансову стабільність.

"Національний банк планує, що е-гривня функціонуватиме як доповнення до готівкових коштів та коштів, що зберігаються на рахунках, а не як їх замінник. Національний банк не має на меті забороняти використання готівкових коштів", — йдеться у відповіді регулятора на запит ЕП.

Вибір якою формою грошей користуватися НБУ хоче залишити за громадянами навіть після потенційного запуску е-гривні. Подібний підхід використовують і у ЄС.

Слід відзначити, що у вересні-грудні 2018 року НБУ став одним з перших у світі, який запустив проєкт у тестовому форматі - е-гривнями. Тоді обіг обмежили лише 5443 е-гривнями. Ними розраховувалися співробітники самого НБУ, створивши декілька сотень тестових операцій.

Наразі НБУ досліджує іноземний досвід функціонування цифрових грошей та можливості їх програмування.

"Рішення про доцільність широкомасштабного випуску е-гривні в Україні буде прийматись за результатами пілотного проєкту. Згідно до стратегічних документів Національного банку ми плануємо ухвалити таке рішення до кінця першого кварталу 2025 року", — зазначили у Нацбанку.

Нагадаємо, що під час конференції у Лондоні заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма сказав, що Україна планує відмовитись від готівки.За його словами, відмова від готівки допомогла б подолати корупцію та виявити ухилення від сплати податків, для яких готівкові кошти є головним елементом.

Статьи по теме
НБУ пояснив, що дозволило втримати гривню попри зростання попиту на валюту
НБУ пояснив, що дозволило втримати гривню попри зростання попиту на валюту

У вересні 2024 року чистий попит на іноземну валюту в Україні зріс, реагуючи на сезонні чинники. Водночас значна міжнародна допомога у серпні дозволила збільшити продаж валюти для компенсації дефіциту.
вчера, 17:06 — 173

Зростання реальних зарплат українців сповільнилося: у чому причина
Зростання реальних зарплат українців сповільнилося: у чому причина

Брак робочої сили зумовлює високі темпи зростання номінальних зарплат в Україні. Водночас через вищу інфляцію зростання реальних зарплат сповільнилося.
вчера, 16:05 — 177

МВФ готує транш для України
МВФ готує транш для України

Рада директорів МВФ розгляне питання про виділення траншу для України на 1,1 млрд доларів. Рішення буде ухвалено до осінніх зустрічей МВФ та Світового банку, які відбудуться 21-26 жовтня.
04.10 — 164