Контракти.ua

1167  —  22.03.13
Російська історик презентувала у Києві дослідження про Мазепу
Російська історик презентувала у Києві дослідження про Мазепу

Книга російського історика Тетяни Таїрової-Яковлевої «Іван Мазепа и Російська імперія. Історія «зради»» презентована у Києві.

Це наукове дослідження, більшість документів в якому подані вперше.

Про це заявила на презентації автор книги Тетяна Таїрова-Яковлева - професор Санкт-Петербурзького державного університету, директор Центру з вивчення історії України історичного факультету СПбДУ.

«Це наукове дослідження, а не біографія Мазепи. Різні аспекти епохи Мазепи. Книга називається «Іван Мазепа і Російська імперія», тому що мені цікаво було подивитися на його роль у Російській імперії і, зокрема, яку роль він відігравав у створенні зовнішньої політики Петра I. А він відігравав дуже велику, значну роль. І це дає змогу по-іншому подивитися на всю епоху і змінити акценти... Більшість документів, які були використані в цій книзі, введені мною в науковий оборот уперше і становлять великий інтерес для дослідників», - зазначила Тетяна Таїрова-Яковлева.

Книга є українським перекладом російського видання, яке вийшло в 2011 році. «Але не прямий переклад, а розширений текст, в якому багато додатків і змін порівняно з початковим варіантом. Крім того, вона містить вступ, звернений до українського читача», - уточнила автор.

Вона додала, що в українському варіанті вдалося уникнути різко полемічного тону, який присутній у російському, що було пов'язано з тим, що «в Росії образ Мазепи сприймається надто різко і дуже хотілося відповісти багатьом оппонентам». Тут розглядаються окремі аспекти особистості Мазепи і його епохи, які є дуже важливими, а з іншого боку - спірними. Зокрема, це стосується питання, чи був Мазепа зрадником.

Свою відповідь, наголосила автор, вона дала в назві - тим, що винесла в назву слово «зрада» в лапках. «Я розглядаю не сам факт переходу до шведів і добре це чи погано, а чому це сталося. Мені здається, що це набагато важливіше і дає серйозні приводи для роздуму не тільки про епоху Мазепи, а й про епоху пізнішу, нашу сучасну епоху, тому що коли дві сторони розмовляють, але не чують одна одну, це дуже прикро і призводить до трагічних подій. Такі обставини тоді були між Петром і Мазепою», - сказала вона.

Т. Таїрова-Яковлева наголосила, що Мазепа ніколи не поділяв планів Петра з ліквідації української автономії, тому і стався розрив. «Не можна було обійти увагою трагічні події 1708 року. І, насамперед, розглядаються ті події, які цьому передували, ті реформи, які ініціював Петро і почав втілювати в життя в ході Північної війни і здебільшого під її впливом у 1707 році. Коли вдалося по крихтах зібрати всі ці документи і подивитися, що Петро в цей момент починав робити і які в нього були плани щодо автономії українського гетьманства, то стають абсолютно зрозумілими, очевидними подальші події, неминучість конфлікту, який і виник», - сказала вона.

Автор також зазначила, що під впливом її книг про Мазепу російське академічне середовище переглядає своє ставлення до нього, історики дають об'єктивніші і спокійніші оцінки. «Я думаю, це той паросток, який має привести до якихось серйозніших змін, можливо, вони колись стосуватимуться і політики», - сказала Т. Таїрова-Яковлева, передає Укрінформ.

 

Статьи по теме
Бідні також приховують доходи: нове дослідження руйнує теорію майнової нерівності
Бідні також приховують доходи: нове дослідження руйнує теорію майнової нерівності

На думку дослідників, внаслідок глобалізації сформувався феномен глобального нового середнього класу.
11.03 — 264

Люди успадкували
Люди успадкували "ген жайворонка" від неандертальців – дослідження

Науковці проаналізували ДНК сучасних людей і неандертальців.
16.12.23 — 337