Контракти.ua

446  —  09.12.23
Скільки українців не планують відмовлятися від новорічних закупів: дослідження
Скільки українців не планують відмовлятися від новорічних закупів: дослідження

Українці готуються зустрічати 2024 рік.

Більша частина українців не має наміру відмовлятися від різдвяних і новорічних закупів. Їхня кількість сягає 59%. Пише ТСН. 

Про це йдеться у дослідженні Deloitte.

Яким буде різдвяно-новорічний шопінг

За даними аналітиків:

  • 56% українців готові витратити на купування від 1 000 до 5 000 гривень.
  • майже 45% святкуватимуть Різдво 25 грудня, 17% – 7 січня, ще 32% хочуть святкувати двічі;
  • 49% українців витратять більше коштів на святкування Нового року, порівнюючи з Різдвом: найбільше коштів на Новий рік планують витратити респонденти у східних областях України, а на Різдво – в західних.

Встановили, що найпопулярнішими категоріями товарів залишаються харчові продукти, одяг і взуття, предмети домашнього вжитку та алкогольні напої.

"Цікавим і надхненним спостереженням для нас стало те, що молоде покоління українців (18–27 років), попри війну та всю непередбачуваність, яку вона зумовлює, найбільше серед інших вікових груп готові витрачати кошти на облаштування свого побуту, купуючи меблі, посуд, декор тощо", – зазначає керівник галузевої групи з ритейлу та оптової дистрибуції "Делойт" в Україні Олександр Ямпольський.

Основним місцем для різдвяного та новорічного шопінгу залишатимуться супермаркети і великі торговельні центри. Серед онлайн-покупців 92% віддадуть перевагу смартфону для здійснення шопінгу.

Водночас українці продовжують донатити й підтримувати ЗСУ. Так, 68% опитаних планують спрямувати частину свого різдвяного та новорічного бюджету на благодійність.

Крім того, українці продовжують бойкотувати продавців, які не вийшли з ринку РФ: 63% покупців відмовляються від придбання будь-чого у виробників, які не залишили ринок країни-агресорки, ще 22% – не знають, як перевірити цю інформацію.

Аналітики додають, що цьогоріч українці готові відкласти купівлю "тут і зараз та чекати на доставлення товарів за нижчою ціною з-за кордону, якщо вона буде: дешевою або безплатною (37%), швидкою (17%), сайт для замовлення товару буде зручним (12%).

Раніше йшлося про те, в чому зустрічати Новий рік 2024.