Контракти.ua

1622  —  25.01.13
В Україні – криза системи покарання малолітних злочинців
В Україні – криза системи покарання малолітних злочинців

Українська система покарання малолітніх злочинців не передбачає перевиховання, а кує кадри для кримінального світу. Велика частина підлітків, які відсиділи у колоніях, стають рецидивістами.

За даними Юрія Павленка, уповноваженого президента з прав дитини, 60% підлітків, які вийшли з колонії, знову йдуть на злочин: зона лише зміцнює їхній зв'язок з бандитським середовищем.

Фахівці запевняють, що погіршують ситуацію умовні терміни - відсутність реального покарання та виховної роботи після винесення вироку сприяють утвердженню у дитини відчуття вседозволеності. Серед умовно засуджених відсоток рецидивів ще вищий - 90%, і тоді вже, згідно з кримінальним законодавством, малолітній правопорушник навіть за дрібну крадіжку гарантовано потрапляє у в'язницю.

Половина в'язнів колоній, за даними Павленко, відбувають покарання за дрібні крадіжки - мобільників, велосипедів, продуктів харчування. У тяжких злочинах - вбивствах і розбоях - винні лише 10% і 11% відповідно.

Олег Янчук, начальник відділу Державного департаменту України з питань виконання покарань, вважає позбавлення волі цілком адекватною і навіть корисною мірою покарання.

«Ми згодні з тим, що діти не повинні потрапляти у в'язницю, але в наших закладах вони однозначно стають кращими, - переконаний він. - У нас цілодобовий режим, як в армії або скаутських таборах, і це сприяє змінам». Янчук пояснює, що нерідко діти з неблагополучних сімей тільки в колонії починають регулярно відвідувати школу, а потім отримують в ПТУ професію. Крім того, вони перебувають під медичним спостереженням, тоді як на волі жодного разу не були у лікаря.

За підрахунками Янчука, від 15% до 25% вихідців з колонії здійснюють повторні злочини - ці числа в рази менше представлених Павленко, вказує Кореспондент.net.

Тим часом Західна Європа, а також Канада і Австралія давно відмовилися від практики карати підлітків в'язницею за дрібні злочини. Так, у Канаді з населенням, порівнянним за чисельністю з українським, налічується усього лише 500 юних ув'язнених, у Польщі - 512, в Італії - 465, тоді як в Україні - близько 1,5 тис. Інша ситуація у США - там кримінальна відповідальність настає вже у 7 років, а в тамтешніх колоніях сидить аж 90 тисяч підлітків.

 

Статьи по теме
Значно більше світових компаній дізнаються про кібератаки, пов'язані з російськими хакерами, — Washington Post
Значно більше світових компаній дізнаються про кібератаки, пов'язані з російськими хакерами, — Washington Post

У четвер, 25 січня, Microsoft заявила, що виявила більше жертв кібератаки. Речник компанії відмовився називати їхню кількість. Але троє експертів в уряді та поза ним заявили, що атака була глибшою і масштабнішою, ніж можна було б припустити з наявних наразі повідомлень.
27.01 — 236

На фронті загинув відомий український актор Андрій Павленко
На фронті загинув відомий український актор Андрій Павленко

В артиста залишилися дружина та двоє дітей.
12.12.23 — 428

Гороскоп на 30 серпня для всіх знаків зодіаку: день, коли можна стати жертвою злочинних задумів
Гороскоп на 30 серпня для всіх знаків зодіаку: день, коли можна стати жертвою злочинних задумів

День, незважаючи на його будній статус, не підходить для роботи: якщо не можна її уникнути, краще зосередитися на рутинних справах.
30.08.23 — 389