Контракти.ua

322  —  01.06
Чорничний пиріг: рецепт ароматної випічки
Чорничний пиріг: рецепт ароматної випічки

Коли за вікном похмуро чи ж хочеться потішити близьких чимось особливим — на допомогу приходить випічка.

Але не будь-яка, а ароматний чорничний пиріг, який поєднує у собі ніжність, легку кислинку ягід і насичені нотки вершкового масла. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Цей рецепт — справжній скарб. Ним поділилася авторка сторінки Baked by Laora, яка знається на витонченій випічці. В результаті ви отримаєте вологий, м’який, ароматний пиріг, який підійде і до ранкової кави, і до вечірніх посиденьок із друзями.

Інгредієнти

Для тіста

  • Великі яйця (кімнатної температури) — 3 шт.
  • Цукор — 180 г
  • Вершкове масло (розм’якшене) — 180 г
  • Борошно — 190 г
  • Грецький йогурт або сметана — 3 ст. л
  • Розпушувач — 1,5 ч. л
  • Харчова сода — ½ ч. л
  • Заморожена чорниця (можна використовувати й свіжу) — 200 г
  • Борошно (для чорниці) — 1 ч. л

Для крему

  • Маскарпоне — 200 г
  • Чорничне варення чи джем — 1 ст. л

Приготування

  1. Розігрійте духовку до 185°C. Підготуйте форму для випікання. Вистеліть її пергаментним папером.
  2. У великій мисці збийте міксером розм’якшене вершкове масло з цукром (3–4 хв до легкої, кремової консистенції). Потім додайте яйця по одному, збивайте після кожного приблизно по 30 с.
  3. Введіть грецький йогурт або сметану — цей інгредієнт зробить пиріг ніжнішим і вологішим. Ще раз збийте суміш до однорідності.
  4. Просійте борошно, розпушувач і соду, додайте до рідкої суміші. Обережно перемішайте лопаткою чи міксером на найнижчій швидкості.
  5. Чорницю (свіжу чи заморожену, не розморожуйте) посипте 1 ч. л борошна — це не дасть їй опуститися на дно під час випікання. Обережно вмішайте ягоди у тісто.
  6. Перекладіть тісто у форму, злегка розрівняйте поверхню. Випікайте 45–60 хв. Перевірте готовність дерев’яною шпажкою: вона має вийти сухою чи з кількома крихтами.
  7. Залиште пиріг у формі на 10–15 хв, потім обережно вийміть і повністю охолодіть на решітці.

Крем з маскарпоне

Цей пиріг чудовий і сам по собі, але якщо хочете зробити його вишуканішим десертом — подавайте з кремом.

Приготування крему

  1. Змішайте маскарпоне та чорничне варення
  2. Збийте виделкою чи міксером до ніжної текстури.
  3. Подавайте на скибках пирога.

Поради

  • Йогурт можна замінити: сметаною, кефіром або навіть вершками 10–15%.
  • Зберігання: готовий пиріг добре зберігається у герметичному контейнері до 3–4 днів або ж його можна заморозити.
  • На сніданок з лате чи капучино.
  • Як десерт з кулькою ванільного морозива.

Подавання

Ароматні чорничні нотки, ніжна текстура та вершковий крем з маскарпоне у кожному шматочку цього пирога зачарують ваші смакові рецептори — і ви точно не встоїте перед ще одним шматочком.