322 — 01.06
Чорничний пиріг: рецепт ароматної випічки
Коли за вікном похмуро чи ж хочеться потішити близьких чимось особливим — на допомогу приходить випічка.
Але не будь-яка, а ароматний чорничний пиріг, який поєднує у собі ніжність, легку кислинку ягід і насичені нотки вершкового масла. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Цей рецепт — справжній скарб. Ним поділилася авторка сторінки Baked by Laora, яка знається на витонченій випічці. В результаті ви отримаєте вологий, м’який, ароматний пиріг, який підійде і до ранкової кави, і до вечірніх посиденьок із друзями.
Інгредієнти
Для тіста
- Великі яйця (кімнатної температури) — 3 шт.
- Цукор — 180 г
- Вершкове масло (розм’якшене) — 180 г
- Борошно — 190 г
- Грецький йогурт або сметана — 3 ст. л
- Розпушувач — 1,5 ч. л
- Харчова сода — ½ ч. л
- Заморожена чорниця (можна використовувати й свіжу) — 200 г
- Борошно (для чорниці) — 1 ч. л
Для крему
- Маскарпоне — 200 г
- Чорничне варення чи джем — 1 ст. л
Приготування
- Розігрійте духовку до 185°C. Підготуйте форму для випікання. Вистеліть її пергаментним папером.
- У великій мисці збийте міксером розм’якшене вершкове масло з цукром (3–4 хв до легкої, кремової консистенції). Потім додайте яйця по одному, збивайте після кожного приблизно по 30 с.
- Введіть грецький йогурт або сметану — цей інгредієнт зробить пиріг ніжнішим і вологішим. Ще раз збийте суміш до однорідності.
- Просійте борошно, розпушувач і соду, додайте до рідкої суміші. Обережно перемішайте лопаткою чи міксером на найнижчій швидкості.
- Чорницю (свіжу чи заморожену, не розморожуйте) посипте 1 ч. л борошна — це не дасть їй опуститися на дно під час випікання. Обережно вмішайте ягоди у тісто.
- Перекладіть тісто у форму, злегка розрівняйте поверхню. Випікайте 45–60 хв. Перевірте готовність дерев’яною шпажкою: вона має вийти сухою чи з кількома крихтами.
- Залиште пиріг у формі на 10–15 хв, потім обережно вийміть і повністю охолодіть на решітці.
Крем з маскарпоне
Цей пиріг чудовий і сам по собі, але якщо хочете зробити його вишуканішим десертом — подавайте з кремом.
Приготування крему
- Змішайте маскарпоне та чорничне варення
- Збийте виделкою чи міксером до ніжної текстури.
- Подавайте на скибках пирога.
Поради
- Йогурт можна замінити: сметаною, кефіром або навіть вершками 10–15%.
- Зберігання: готовий пиріг добре зберігається у герметичному контейнері до 3–4 днів або ж його можна заморозити.
- На сніданок з лате чи капучино.
- Як десерт з кулькою ванільного морозива.
Подавання
Ароматні чорничні нотки, ніжна текстура та вершковий крем з маскарпоне у кожному шматочку цього пирога зачарують ваші смакові рецептори — і ви точно не встоїте перед ще одним шматочком.