Традиційна німецька випічка стала популярною серед українських господинь.
Різдвяна випічка - штолен - набула популярності далеко за межами Німеччина. Цей здобний і духмяний кекс облюбували і українці. Своїм фірмовим рецептом поділилася кулінарка Лілія Цвіт. Про це повідомляють Контракти.UA.
Тож як приготувати штолен в домашніх умовах - матеріалі ТСН.ua.
В рецепті української кулінарки оригінальне приготування, але адаптоване до сучасності. Тож штолен видасться надзвичайно смачним.
У банку чи контейнер з кришкою кладіть цукати апельсина, цедру грейпфрута, сухофрукти, мигдаль, щіпку лимонної кислоти та спеції. Усе це залийте коньяком, перемішайте та щільно закрийте кришкою. Поставте ємність до холодильника на п'ять діб.
Готуємо опару. У велику миску насипте борошно, додайте цукор, сухі дріжджі, залийте теплим молоком і добре перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою та поставте в тепле місце на пів години.
В іншій мисці змішайте яйця, розтоплене вершкове масло, вершки, цукор, ванільний цукор. Усі інгредієнти перемішайте міксером до тих пір, поки цукор не розчиниться.
До яєчної маси додайте опару, половину борошна і перемішайте усе лопаткою. Потім додайте борошно, що залишилося. Вимісіть руками тісто.
Додайте до тіста приготовлений наповнювач, смажений подрібнений мигдаль і ще трохи борошна, щоб тісто не прилипало до рук. Добре вимішайте наповнення в тісто, а після цього поставте його у тепле місце щонайменше на годину.
Розділіть його на дві частини. Розкачайте кожну так, аби ширина була приблизно два сантиметри. Сформуйте штолени. Перекладіть їх у застелену пергаментом та залиште ще на 30 хвилин.
Доставте штолени до духовки, яку попередньо розігріли до 180°C. Випікайте приблизно 50 хвилин. Гарячі штолени щедро змастіть з усіх боків розтопленим маслом. Посипте товстим шаром цукрової пудри.
Добре охолоджені штолени загорніть їх у пергамент. Зберігайте готову випічку у холодильнику щонайменше два тижні.