Палюшки схожі на ліниві вареники за формою та принципом виготовлення. Але цю страву української кухні готують з картопляного тіста, а начинку роблять як солоною, так і солодкою.
Про те, як готувати палюшки з сиром, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ". Про це повідомляють Контракти.UA.
Для того, щоб приготувати галушки з картопляного тіста з сиром, треба ці продукти:
Спочатку потрібно відварити картоплю для тіста. Але перед відварюванням її достатньо лише помити. Шкірку слід знімати з вже готовою картоплі.
Після того, як картопля повністю охолоне, її перемелюють на м'ясорубці. Також можна використати картоплем'ялку.
До картоплі потрібно додати одне яйце, 30 г сметани (1 ст. л.), сіль та перець до смаку. Щоб палюшки тримали форму, у картопляне тісто потрібно додати 300 г крохмалю.
Борошно до палюшок не додають - це робить їх занадто щільними і несмачними. Щоб зробити начинку для палюшок, потрібно помити та подрібнити ножем кріп.
Після цього його потрібно додати до сиру, разом з 1 жовтком, сіллю та перцем до смаку.
Для того, щоб палюшки не прилипали до поверхні, її присипають крохмалем. Для однієї палюшки треба 1 ст. л. картопляного тіста, з маси формують кульку, яку потім розкатують.
На картопляну паляничку викладають 1 ч. л. сирної начинки і заліплюють краї.
Приготуйте засмажку до палюшок, так звану мачанку. Очистьте і подрібніть цибулю, обсмажте її до розм'якшення в вершковому маслі. Потім влийте сметану, додайте сіль і доведіть мачанку до кипіння на маленькому вогні.
Налийте в велику каструлю воду, доведіть її до кипіння, додавши сіль. Обережно перекладіть в посуд палюшки, перемішайте, щоб вони не прилипли до стінок каструлі.
З того моменту, як палюшки спливуть, їх треба варити ще протягом 5 хвилин. Тоді перекладіть їх шумівкою в глибоку миску та полийте мачинкою.