428 — 27.10
Без цукру та води: старовинний рецепт квашення капусти
Квашена капуста — ідеальний приклад того, як просто можна приготувати корисну та смачну страву з простих інгредієнтів. Без додавання води та цукру вона набуває справжнього автентичного смаку, який передавався з покоління в покоління.
На сторінці yuliia.senych розповіли, як приготувати хрумку та корисну квашену капусту за бабусиним рецептом. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Інгредієнти
Капуста - 1 кг
Сіль - 20 г
Морква - 80 г
Лавровий лист
Перець горошком
Приготування:
- Для гарної квашеної капусти важливо обрати свіжу та пружну капусту. Дрібно нашинкуйте її та викладіть в глибокий посуд;
- Туди ж натріть моркву;
- Посипте капусту сіллю та почніть мʼяти її, щоб вона пустила сік. Дуже важливо, щоб капуста була соковитою, бо якщо соку буде мало, то треба буде окремо готувати розсіл.
- На дно банки покладіть лавровий лист, перець горошком і почніть утрамбовувати капусту. Кожен шар гарно притискайте, щоб зрештою капуста в банці була повністю покрита соком;
- Поставте банку в посуд на випадок, якщо витече сік;
- Залиште капусту в теплому та темному місці щонайменше на три доби без кришки;
- Кожного дня (бажано 2-3 рази на день) протикайте капусту деревʼяною паличкою (щоб не було хімічних реакцій), щоб виходив газ знизу. Після цього знову притисніть капусту деревʼяною лопаткою, щоб вона була покрита соком.
- Після 3 діб капусту можна куштувати. Накрийте її кришкою та поставте в холодильник;
- В жодному разі не зливайте з неї рідину.
Поради:
- Якщо сік не покриватиме повністю капусту, вона почорніє та почне смердіти. Неприємний запах ви потім нічим не зможете прибрати.
- Якщо у місткості з капустою не вистачає до кінця 1-2 см рідини, її можна не доливати.
- Якщо рівень рідини сягає лише половини від необхідного, то капуста може зіпсуватися, тому потрібно доливати розсіл. Найпростіший спосіб його приготування — це розчинити одну столову ложку солі на один літр води. Прокип’ятіть цей розчин, остудіть та залийте ним капусту. Можна додати трохи цукру до смаку.
Смачного!
Квашена капуста — універсальна страва, яку можна подавати як самостійну закуску або використовувати як інгредієнт для приготування інших страв. Вона чудово поєднується з м’ясом, картоплею, варениками, а також може бути основою для приготування українського борщу або бігосу.