Контракти.ua

310  —  19.04
Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею
Рецепт ніжного

За цією інструкцією ви зможете приготувати класичний Наполеон із швидкого листкового тіста з заварним кремом. А урізноманітнити смак можна за допомогою ягід. Тут вдало поєднуються вишні, можна також використовувати чорну смородину.

Листкові торти європейці почали готувати майже 300 років тому. Перші рецепти датовані 1733 роком, проте в той час коржі з листкового тіста змащували солодким варенням. У країнах східної Європи листковий торт з заварним кремом почали готувати на початку ХХ століття і назвали його "Наполеоном". За однією з легенд ніжний десерт вперше приготували до 100-річчя перемоги над французьким імператором Наполеоном Бонапартом. Пише ТСН. 

Час приготування: 2,5 години

Iнгредієнти

Для коржів:

500 г борошна

250 г сметани

200 г вершкового масла 72,5%

1 ст.л яблучного оцту

0,5 ч.л соди

дрібка солі

Для крему:

900 мл молока

250 г цукру

200 г вершкового масла

80 г борошна

5 жовтків

1 ціле яйце

1 ч.л ванільного цукру

Додатково:

400 г вишні без кісточки

50 г цукру

Приготування покроково:

1. У просіяне борошно додаємо розм'якшене вершкове масло і рубаємо ножем в дрібну крихту. Якщо перетирати руками, масло швидко танутиме й тісто перетвориться на грудку.

2. Додаємо сметану будь жирності, дрібку солі і соду, погашену оцтом. Добре перемішуємо та замішуємо еластичне тісто. Воно може трохи липнути до рук, це не страшно, додавати борошно не потрібно.

3. Ділимо тісто на 10 рівних частин, скачуємо кульками, накриваємо харчовою плівкою, щоб не обвітрювалися, і прибираємо в холодильник на годину.

4. На присипаний борошном стіл викладаємо кульку тіста і розкочуємо тонким шаром. Вирізаємо корж потрібної форми й розміру та перекладаємо на деко. Робимо надрізи ножем. Так, в готовому коржі буде менше нерівностей, а торт краще просочиться. Випікаємо 8-10 хвилин за температури 180°C. У мене вийшло 13 коржів діаметром 24 см.

5. Для приготування заварного крему у миску закладаємо 5 жовтків й 1 ціле яйце, висипаємо цукровий пісок і ванільний цукор. Добре перемішуємо. Потім додаємо просіяне борошно і ще раз перемішуємо.

6. Молоко доводимо до кипіння, але не кип'ятимо, щоб не з'явилася пінка. Вводимо яєчно-цукрову суміш і постійно помішуємо вінчиком, щоб маса не опустилася на дно. Варимо на повільному вогні поки на поверхні з'являться великі бульбашки. Відставляємо остигати. Можна накрити харчовою плівкою по поверхні, тоді конденсат з кришки або плівки не потрапить в готовий крем.

7. Коли основа крема охолоне, додаємо розм'якшене вершкове масло і добре перемішуємо.

8. Свіжі або заморожені вишні без кісточки викладаємо у каструльку, додаємо 50 г цукру і випарюємо зайву вологу. Якщо рідини багато — зливаємо.

9. Збираємо торт. Коржі рівномірно промазуємо заварним кремом і складаємо гіркою. На два шари викладаємо вишні. Один корж залишаємо для посипання, подрібнюємо його качалкою і посипаємо торт зверху. Ставимо в прохолодне місце мінімум на 6 годин. Коли коржі просочаться і торт трохи осяде, обрізаємо краї та посипаємо крихтою з боків. Наполеон з вишнею і заварним кремом готовий!

Смачного!

Більше рецептів шукайте на сайті Дмитра Дорошенка www.bene-gusto.com