Контракти.ua

326  —  21.03
Чим відрізняється хек від минтая: яка риба корисніша
Чим відрізняється хек від минтая: яка риба корисніша

Яку рибу обрати — хек чи минтай, що корисніше та смачніше.

Пересічні споживачі часто плутають минтай та хек на прилавках магазинів. Розповідаємо, чим ці риби схожі і чим відрізняються, і найголовніше — яка риба корисніша. Пише ТСН. 

Як відрізнити хек та минтай за зовнішнім виглядом

  • Під час купівлі замороженої риби зверніть увагу на колір луски. Минтай трохи темніший за хек, на спинці у минтаю є темні плями, у хека їх немає.
  • Не на всіх заморожених тушках видно плавці. Але якщо видно, то у минтая — 3 окремих плавці, у хека спинні плавці не так явно розділені.
  • Вага та розмір риб приблизно однакові, тому на них орієнтуватися не варто, так само важко відрізнити філе минтая та хека.

В чому різниця між хеком та минтаєм на смак

Хек має ніжне м'ясо з нейтральним смаком. Дехто вважає м'ясо хека занадто сухим. У минтая більш маслянисте м'ясо та більш виражений смак.

Чим корисний хек

Після того, як виловлюють хек, його відразу ж обробляють, щоб не втратилися смакові якості риби. Завдяки цьому зберігаються всі корисні властивості.

  • У цій морській рибці міститься кальцій, цинк, магній, натрій, залізо, мідь, марганець, хлор, нікель та кобальт, йод. Не менш вражає і перелік вітамінів: A, C, Е, D, PP, В. До цього списку потрібно додати білки і жирні кислоти Омега-3. Найбільша концентрація у м'ясі хеку фтору, сірки, калію та фосфору.
  • Регулярне вживання хеку покращує роботу серцево-судинної системи.
  • Ця риба сприяє виведенню канцерогенів з організму.
  • Хек багатий на омегу-3, що допомагає нормалізувати роботу щитоподібної залози, сприяє прискоренню росту волосся.
  • Було помічено, що хек корисний людям з цукровим діабетом.

В чому користь минтая

  • Минтай містить багато білка, вітаміни групи B, омега-3 жирні кислоти та мінерали. В цій рибі багато вітаміну А,  вітамінів групи Б, аскорбінової кислоти, а ще макро- і мікроелементів, зокрема кальцію, магнію, фосфору, хрому, міді та заліза. Також минтай – рекордсмен за вмістом селену та йоду.
  • Споживання цієї риби покращує стан емалі зубів, а також зміцнює нігтьову пластину.
  • Часто, так само як і хек, минтай рекомендується при ендокринних захворюваннях та проблемах серцево-судинної системи.
  • Люди, які відчувають нестачу йоду, можуть включити до свого раціону минтай, щоб усунути цю проблему.
  • М'ясо цієї риби вважається дієтичним, у ньому міститься менше калорій, ніж у хеку. Водночас минтай допомагає швидко наситити організм.

Що обрати — хек чи минтай

Яку рибу обрати, залежить насамперед від смакових переваг. М'ясо минтая вважається смачнішим, соковитішим, у хека воно трохи сухувате. Що стосується харчової цінності, то хек цінується більше.

Разом з тим минтай — цінний продукт для схуднення, він низькокалорійний, смачний та одночасно ситний. Тому його споживають у різних дієтах.

Дехто віддає перевагу минтаю через його доступність, адже його можна купити за невисоку ціну. Особливо це важливо з огляду на те, що минтай не вирощують в промислових умовах, а лише виловлюють.

Світло серед мряки  сегодня, 14:45