Контракти.ua

389  —  04.10.23
УЗД під час вагітності: як і навіщо
УЗД під час вагітності: як і навіщо

Винахід ультразвукової діагностики відкрило нову еру в акушерстві, оскільки стало можливим діагностувати плід в утробі матері. Ультразвук дає можливість візуалізувати внутрішнє середовище черевної порожнини. УЗД вагітності включено до обов'язкових обстежень, скринінгів, які проходить кожна жінка під час акушерського спостереження.

Що являє собою метод ультразвукової діагностики

Під час УЗД датчик випромінює ультразвукові хвилі. Вони проходять через структури тіла з різною густиною, які по-різному їх відбивають. Датчик зчитує відображені хвилі та перетворює їх на зображення на екрані монітора. На відміну від рентгенівських променів ультразвук не пошкоджує тканини. Тому його використовують під час вагітності, у відповідальному та делікатному періоді, коли є жорсткі обмеження щодо багатьох інших методів.

Яку інформацію дає пренатальне УЗД?

УЗД плоду дає можливість лікарю побачити дитину, її розміри, оцінити структуру тіла та порівняти з тією, якою вона має бути на певному етапі розвитку. УЗД також є одним із найточніших методів діагностики вагітності на ранньому терміні, вже після 5-го тижня гестації.

Отже, інформація, яку лікар отримує від пренатального УЗД:

- Підтвердження вагітності.
Наявність позаматкової, багатоплідної вагітності.
Визначення гестаційного віку плода та попередньої дати пологів.
Контроль росту, рухів, частоти серцевих скорочень плода.
Оцінка навколоплідних вод.
Положення плода в матці та розташування плаценти.
Наявність аномалій розвитку та ризик хромосомних захворювань.

Крім того, лікар оцінює стан матки, придатків та інших органів тазу.

Також УЗД використовують для виключення гіпоксії та деяких інших патологічних станів у складі комплексного тесту, який називається біофізичним профілем плода.

Види УЗД під час вагітності

УЗД плода виконують двома методами: трансвагінальним, коли датчик вводять у піхву, та абдомінальним, коли датчик розташовують на передній черевній стінці. Трансвагінальне УЗД дає можливість чіткішого зображення на ранніх термінах вагітності.

За потреби використовують модифіковані варіанти УЗД плода, зокрема:

3D або 4D — вони дають чіткіше зображення з можливістю розглянути риси обличчя плода та інші дрібні деталі;
доплерографію — оцінка кровообігу у системі дитина-плацента-матка;

Скільки УЗД потрібно під час вагітності?

Акушерське спостереження містить два обов'язкові УЗД у складі скринінгу плода. Щоб отримати максимум інформації, їх виконують у певний термін. Мета скринінгу — раннє виявлення аномалій розвитку та деяких хромосомних захворювань. Решту УЗД призначають за потребою. За вагітності високого ризику досліджень може бути стільки, скільки потрібно для контролю стану плода.

УЗД першого триместру

Скринінг першого триместру виконують терміном 11–14 тижнів. Крім УЗД, він включає біохімічне дослідження крові на маркери хромосомних захворювань. УЗД у цей період надає таку інформацію:

Підтвердження збереженої вагітності шляхом виявлення серцебиття.
Виявлення кількох плодів (точна кількість) у разі багатоплідній вагітності.
Визначення точного терміну вагітності.
Оцінка того, як сформувалося тіло плода та його вимір.
Якщо внаслідок розрахунку ризиків хромосомної патології після виконання комбінованого скринінгу першого триместру отримуємо високі ризики хромосомної патології або під час ультразвукового дослідження виявлено маркери хромосомної патології, рекомендовано проведення додаткових методів дослідження, які можуть бути інвазивними (біопсія ворсин хоріону, амніоцентез) і неінвазивними( неінвазивний пренатальний тест ( НІПТ)).

Інвазивні методики проводяться під контролем УЗД шляхом тонкоголкової пункції для отримання частини біологічного матеріалу у вигляді частинок ворсинок хоріону або амніотичноії рідини з подальшим дослідженням каріотипу плода.

Неінвазивний пренатальний тест (НІПТ) проводиться шляхом отримання частинок ДНК плода у крові вагітної з подальшим дослідженням каріотипу плода.

УЗД другого триместру

Це дослідження виконують на 18–22 тижні. Лікар оцінює анатомічну будову плода: відповідність гестаційному терміну, ключові розміри, на прохання батьків може визначити стать дитини, якщо це її розташування в матці дає таку змогу. На цьому терміні лікар може виявити аномалії розвитку, такі як розщілина твердого піднебіння, spina bifida тощо. Подальші ультразвукові дослідження в третьому триместрі плануються індивідуально для кожної вагітної залежно від особливостей перебігу вагітності.

Медичні центри «Мати та дитина»:

        - Київ, вул. Макіївська, 8
        - Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
        - Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
        - Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
        - Львів, вул. Замарстинівська, 85а
        - Київ, вул. Казимира Малевича, 83

 

Автор: Шестопал Костянтин Вікторович – спеціаліст з УЗД.

Статьи по теме
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание

Современные технологии существенно облегчают жизнь и помогают поддерживать комфорт в доме, особенно когда речь идет о стабильности электроснабжения. Один из таких полезных приборов – инвертор для газового котла. В условиях нестабильного электропитания или отсутствия центрального энергоснабжения, инверторы становятся незаменимыми устройствами. Они не только обеспечивают бесперебойную работу котлов, но и помогают поддерживать электрические приборы в доме.
17.09 — 356

Де знайти офлайн магазини HARVEST?
Де знайти офлайн магазини HARVEST?

У сучасному світі, де онлайн-шопінг стає дедалі популярнішим, важко переоцінити задоволення від відвідування фізичних магазинів. Можливість доторкнутися до тканини, приміряти одяг та отримати професійну консультацію – це ті моменти, які створюють унікальний досвід покупок. Якщо ви шукаєте стильні та якісні аксесуари й одяг від HARVEST, то, безумовно, захочете відвідати один з офлайн магазинів. У цьому блозі ми розповімо, де саме ви можете знайти наші магазини.
12.09 — 414

Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства
Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства

Пакеты стали незаменимым элементом нашего быта. Ежедневно миллиарды людей по всему миру используют их для транспортировки продуктов, хранения вещей, упаковки подарков и многого другого.
11.09 — 389