Контракти.ua

4172  —  16.06.23
Курка чи яйце: вчені назвали, що було першим
Курка чи яйце: вчені назвали, що було першим

Науковці поставили крапку у цьому популярному суперечливому питанні.

Знамените питання про те, що було першим — курка чи яйце, — одвічне. Пише ТСН. 

Втім, науковці дали свою відповідь, передає dailystar.co.uk.

Так, вчені вважають, що першою все ж була курка, зазначивши, що ранні предки сучасних птахів та рептилій народжували живих дитинчат, а не відкладали яйця.

Дослідники Брістольського університету виявили, що види, які відкладають яйця, походять від тих, що народжували. Яйця відкладалися далекими предками динозаврів курки за мільйони років до появи перших курчат.

Але тепер вчені встановили, що предки курки, можливо, взагалі не відкладали яйця, як раніше.

Науковці довгий час вважали, що відкладання яєць із твердою шкаралупою відіграло вирішальну роль в еволюційному успіху понад 300 мільйонів років тому видів, відомих як амніоти, включаючи ссавців, ящірок, крокодилів та птахів.

Але дослідники з Брістольського та Нанкінського університетів у Китаї виявили, що деякі яйцекладні види могли походити від предків, які були живородними або народжували живих дитинчат, і ці види можуть перемикатися в обох напрямках між двома режимами.

Професор Майкл Бентон сказав: "Ми можемо бути впевнені, що багато динозаврів відкладали яйця з твердою шкаралупою ще за часів еволюції. Наше дослідження не змінює цього, але змінює наше припущення про те, що яйце з твердою шкаралупою було дуже раннім явищем, яке стало ключем до успіху амніотів. Була більша різноманітність репродуктивних режимів, особливо здатність зберігати дитинчат за рахунок тривалого утримання ембріонів".

Сучасні птахи, крокодили та черепахи відкладають яйця, коли зародок усередині ще перебуває на ранній стадії розвитку. Він росте поза матір'ю і вилуплюється пізніше.

Ссавці зберігають свої ембріони всередині, що відомо як EER, що дозволяє їм розвиватися всередині матері, перш ніж вони народяться живими.

Ящірки та змії також довше зберігають свої ембріони усередині. Потім вони зазвичай продовжують відкладати яйця, але деякі з них можуть народжувати живих дитинчат.

Нагадаємо, трансгендерна модель після зустрічі з Байденом оголила груди у Білому домі. Це спричинило скандал у США.