Контракти.ua

543  —  26.05.23
Тіна Тернер померла: культові пісні та біографія артистки
Тіна Тернер померла: культові пісні та біографія артистки

Життя виконавиці забрала хвороба.

Весь світ сколихнула сумна новина, 24 травня пішла з життя відома американська співачка, "королева рок-н-ролу" Тіна Тернер.

Виконавиця померла у 83 роки. Життя артистки забрала хвороба, з якою вона тривалий час боролася.

Для поціновувачів рок-н-ролу смерть Тіни Тернер - це болісна втрата. Артистка просто підкорювала мільйони фанів своєю харизмою, артистичністю та експресивністю на сцені. Чимало прихильників виросли та подорослішали на її піснях.

Редакція сайту ТСН.ua зібрала біографію "королеви рок-н-ролу", а також пропонує послухати її культові пісні.

Ранні роки Тіни Тернер та доленосна зустріч з першим чоловіком

Американська співачка народилася 26 листопада 1939 року у невеличкому містечку Натбуш. Майбутню артистку, а її тоді звали Анною Мей Буллок, разом зі старшою сестрою виховувала бабуся. Коли рідної людини не стало, дівчата переїхали до міста Сент-Луїс. Старша сестра Анни часто ходила до нічних клубів, а іноді брала з собою і її. Так майбутня виконавиця познайомилася з лідером гурту Kings of Rhythm, музикантом Айком Тернером. Їхня зустріч стала доленосною, адже завдяки йому світ дізнався про Тіну Тернер.

Шалений успіх Тіни Тернер та втеча від чоловіка

Анна Мей Буллок мріяла стати співачкою, тож просила Айка дозволити їй співати у складі гурту. Спочатку чоловік був проти. Однак зробив артистку ведучою та вокалісткою власного шоу "Літл Енн". 1960 року Анна випадково випустила хіт.

Артистка записала пісню A Fool in Love. Взагалі, співати мав Айк, однак він не з'явився на студії. Тож замість нього це зробила Анна. Композиція одразу стала популярною у США, тож Айк вигадав псевдонім Тіна Тернер і змінив назву свого гурту на Ike & Tina Turner Revue.

Виконавиця поступово перетворювалася на цікаву сценічну артистку з унікальним стилем та харизмою. Тіна не лише співала, а й танцювала під час виступу та просто заворожувала фанів на своїх концертах.

Разом Тіна та Айк випустили чимало хітових пісень, серед них A Fool in Love, It's Gonna Work Out Fine, I Idolize You, River Deep, Mountain High.

Згодом Тіна випустила кавер на пісню гурту Creedence Clearwater Revival - Proud Mary. Критики настільки схвально оцінили композицію, що артистка отримала першу престижну премію "Греммі".

Однак у середині 1970-х років кар'єра Тіни пішла на спад. Їхній з чоловіком гурт втрачав свою популярність. Як виявилося, причиною тому був Айк. Чоловіком мав наркотичну залежність. Як згодом розповідала Тіна, у їхній сім'ї часто траплялися скандали та насилля. Тож виконавиця 1976 року ухвалила рішення йти від Айка. Тіна втекла від нього просто під час турне. Розлучення пари офіційно відбулося 1978 року.

Сольна кар'єра Тіни Тернер та повернення популярності

Перший сольний альбом Rough Тіна випустила 1978 року. Щоправда, він не мав шаленого успіху. Другу платівку артистка представила світу вже наступного року. Однак і вона не мала великого успіху.

Сольна кар'єра артистки не надто розвивалася, допоки Тіна не випустила разом з гуртом British Electric Foundation рімейк пісні Ball of Confusion.

Згодом світ побачив кавер на пісню Let’s Stay Together. Тіна Тернер ставала неабияк популярною у країнах Європи.

Вже 1984 року артистка випускає сингл What’s Love Got to Do With It. Композиція стала світовим хітом, тим самим повернула виконавиці популярність і в США.

Вихід культових пісень артистки

1984 року світ побачив альбом Тіни Тернер Private Dancer. У платівці були такі хітові пісні, як Better Be Good to Me та однойменний трек Private Dancer. Альбом приніс виконавиці премію  MTV Video Music Awards, дві нагороди American Music Awards та чотири статуетки Греммі. Таким чином Тіна Тернер підтвердила свій статус "королеви рок-н-ролу".

Далі виконавиця випускає такі свої хіти, як We Don’t Need Another Hero, One of the Living та It's Only Love.

Наступним успішним альбомом у кар'єрі Тіни Тернер став Break Every Rule, 1986 року випуску. Платівка містила в собі такі хіти, як Typical Male, Two People, Back Where You Started та What You Get Is What You See.

1989 року Тіна Тернер випускає свій сьому студійний альбом Foreign Affair. Завдяки цьому світ побачив черговий хіт виконавиці - The Best.

Черговий альбом співачка випустила 1996 року, який отримав назву Wildest Dreams. Платівка містила в собі такі популярні хіти артистки, як Whatever You Want, Missing You, Something Beautiful Remains та In Your Wildest Dreams.

Свою музичну діяльність "королева рок-н-ролу" продовжила і в 21 столітті. Хоча поступово Тіна почала все рідше з'являтися на сцені та майже не випускала пісні. Остаточно кар'єру виконавиця завершила 2021 року.

За час своєї музичної кар'єри артистка двічі потрапляла до Книги рекордів Гіннеса, знаменитість має власну зірку на "Голлівудській алеї слави", також вона знімалася в кіно та випускала автобіографічні стрічки.

Особисте життя Тіни Тернер

Виконавиця мала двох синів. Крег народився 1958 року, коли Тіна перебувала у стосунках з музикантом Реймондом Гіллом. Вдруге артистка стала мамою 1960 року. Сина Рональда виконавиця народила від чоловіка Айка.

Обидва сини Тіни Тернер померли. Крег застрелився 2018 року, а Рональда не стало 2022 року. Життя другого сина виконавиці забрала хвороба.

Тіна Тернер була двічі заміжньою. Перший чоловік Айк, з ним співачка прожила у шлюбі від 1962 до 1978 року. Другим чоловіком Тернер став музичний продюсер Ервін Бах, за якого вона вийшла заміж 2013 року.

Тяжка хвороба та смерть

Тривалий час співачка страждала від хвороб. 2016 року у неї був діагностований рак кишківника. Метод лікування, який обрала Тіна, призвів до ниркової недостатності. 2017 року їй зробили пересадку нирки.

Тіни Тернер не стало у віці 83 роки. Артистка померла 24 травня у своєму будинку в Куснахті поблизу Цюриха.