Контракти.ua

141  —  10.04.23
Прояв гіповітамінозу при вагітності та як з ним боротися
Прояв гіповітамінозу при вагітності та як з ним боротися

Нестача вітамінів позначається на стані організму та самопочуття. Додатковий прийом нутрієнтів потрібен дітям і дорослим, але особливо його потребують вагітні жінки, організм якої протягом 9 місяців відчуває підвищені навантаження. Потреба деяких корисних речовин зростає в 1,5-2 рази.

Щоб компенсувати дефіцит, розроблені спеціальні вітаміни для вагітності, які відрізняються збалансованим складом та допомагають нейтралізувати нестачу корисних речовин.

Симптоми гіповітамінозу у вагітних

Прояви дефіциту вітамінів залежатимуть від стадії гіповітамінозу:

- І стадія. У жінки спостерігається невизначена загальна симптоматика, виражена у відсутності апетиту, слабкості, апатії, сонливості, зниженої працездатності та концентрації уваги. Можливі часті респіраторні інфекції та погане загоєння ран, що пов'язано з ослабленням імунітету.

- ІІ стадія. Характеризується чіткими симптомами, які вказують на нестачу певного вітаміну та можуть проявлятися по-різному: від сухості шкіри до запаморочення.

- ІІІ стадія. В цьому випадку діагностується авітаміноз, який для розвинених країн – малоймовірний. Виникає на тлі мізерного харчування чи хронічних захворювань. У таких випадках може бути діагностована цинга (дефіцит вітаміну С), бері-бері (брак В1), пелагра (брак нікотинової кислоти).

Щоб не допустити крайньої форми, вагітна жінка повинна перебувати під наглядом лікаря та звертати увагу на появу симптомів, які вказують на гіповітаміноз.

Як визначити, якого вітаміну не вистачає

Враховуючи, що кожен нутрієнт виконує в організмі певне завдання, на його недолік вказують зміни у самопочутті, які можуть мати як зовнішні, так і внутрішні прояви:

- В1. Вирізняється симптомами неврологічної природи: слабкістю у нижніх кінцівках, хиткістю ходи, відчуттям «мурашок», сильному болю при легких дотиках.

- В2. Нестачу можно помітити завдяки червоно-фіолетовому широкому обідку навколо райдужної оболонки очей. Також можливо виникнення хейлозу, ангулярного стоматиту, глоситу.

- В6. На дефіцит вказує дратівливість чи загальмованість, судоми, набряки, ранній токсикоз. При цьому прояви посилюються, якщо одночасно є недолік вітамінів В12 і В9.

- В3. Виражається змінами у стані шкірних покривів: сухість та лущення шкіри, особливо на животі, боках, поверхнях рук та ніг. Також можуть з'явитися почервоніння та гіперпігментація. Часто виникає діарея, головний біль, запаморочення, деменція.

- В9. Дефіцит не проявляється яскравою симптоматикою, крім слабкості, занепокоєння, безсоння, але дуже негативно впливає на розвиток плода, особливо, якщо спостерігається брак В12.

Для вагітної жінки не менш важливими є вітаміни А та Е. Щоб уникнути гіповітамінозу, рекомендують приймати полівітамінні комплекси з першого дня вагітності.

Статьи по теме
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание

Современные технологии существенно облегчают жизнь и помогают поддерживать комфорт в доме, особенно когда речь идет о стабильности электроснабжения. Один из таких полезных приборов – инвертор для газового котла. В условиях нестабильного электропитания или отсутствия центрального энергоснабжения, инверторы становятся незаменимыми устройствами. Они не только обеспечивают бесперебойную работу котлов, но и помогают поддерживать электрические приборы в доме.
17.09 — 356

Де знайти офлайн магазини HARVEST?
Де знайти офлайн магазини HARVEST?

У сучасному світі, де онлайн-шопінг стає дедалі популярнішим, важко переоцінити задоволення від відвідування фізичних магазинів. Можливість доторкнутися до тканини, приміряти одяг та отримати професійну консультацію – це ті моменти, які створюють унікальний досвід покупок. Якщо ви шукаєте стильні та якісні аксесуари й одяг від HARVEST, то, безумовно, захочете відвідати один з офлайн магазинів. У цьому блозі ми розповімо, де саме ви можете знайти наші магазини.
12.09 — 414

Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства
Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства

Пакеты стали незаменимым элементом нашего быта. Ежедневно миллиарды людей по всему миру используют их для транспортировки продуктов, хранения вещей, упаковки подарков и многого другого.
11.09 — 389