Контракти.ua

1291  —  25.03.23
Щоб не чорніли хрести: в "Софії Київській" пояснили, навіщо обстежували головний купол храму
Щоб не чорніли хрести: в

Вперше від 1967 року до головного хреста Софії дісталися науковці.

В Києві вперше за десятки років обстежили головний купол і хрест на древній Софії. В Національному заповіднику "Софія Київська" розповіли про незвичну подію, адже там від осені чекали на підйомник, який може підняти люльку на висоту понад 66 метрів.

В заповіднику для ТСН.ua розповіли, що зараз розробляють комплексний проєкт реставрації куполів і хрестів древньої Софії. Адже будь-який метал піддається корозії, тому потрібно завчасно все перевіряти. А до головного купола не могли дістатися, тому що він розташований посередині храму.

"Для повної картини нам не вистачало інформації про обстеження центрального куполу храму. Звичайні підйомники з люлькою не могли до нього дістати, адже купол знаходиться в центрі собору і на висоті (від землі до верхівки хреста 46,9 м). Тому потрібен був спеціальний підйомник. Нещодавно такий з’явився у Києві. Він може піднімати люльку на висоту 66 метрів по платформі. Довелося стати в чергу і замовити послугу такої техніки. Щоб дістатися до головного куполу з хрестом на Софії, підйомник потрібно було підняти вверх, нахилити його і висунути вперед люльку. Нам все вдалося зробити. І в середу ми провели повне обстеження головного куполу та хреста Софії", - розповідає Вадим Кириленко, головний реставратор Національного заповідника "Софія Київська".

Цікаво, що останній раз до цього хреста вчені піднімалися 1967 року.

"Шість хрестів, які розміщені навколо центрального, були реконструйовані в 1978-1979 роках, а центральний хрест Софії в останній раз був реконструйований аж у 1967 році. З того часу туди ніхто не піднімався. І тепер ми вперше туди дісталися за майже 60 років. Зробили комплексне обстеження і тепер можемо завершити підготовку проєкту реконструкції куполів і хрестів собору. Це дасть нам можливість приступити до наступного етапу – самих робіт", - каже Вадим Кириленко.

Напевно, вже всі чули історію про "почорнілі хрести" в Києво-Печерській лаврі над Трапезним храмом. У "Софії Київській" пояснили, чому темніють хрести і куполи.

"Існує регламент проведення позолочувальних робіт. Їх необхідно виконувати один раз на 35 років, тоді вони не будуть "чорніти". За 35 років позолота просто злазить з хреста чи куполу. Відповідно, і у нас вже прийшов час, коли центральний купол і хрест Софії потребують реставраційних і позолочувальних робіт", - додає головний реставратор Національного заповідника "Софія Київська".