Контракти.ua

396  —  24.04
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні.

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух підкреслила, що клімат на планеті та в Україні змінюється. Суттєво зростає температура повітря. Найбільший ріст температури спостерігається взимку і влітку. Сучасна зима в Україні стала у середньому на 1,5 градуса теплішою порівняно з 1961 – 1990 роками.

«Тож аномально тепла зима цього року не випадковість, а закономірність тих процесів, що спостерігались протягом останніх десятирічь. Причиною цих змін є насамперед діяльність людини, завдяки якій суттєво посилився парниковий ефект на нашій планеті. Очікується, що цей ріст температури спостерігатиметься і надалі, незалежно від того, який сценарій розвитку вибере людство і скільки парникових газів згенерує», — розповіла Віра Балабух.

За її словами, якщо і надалі кількість викидів парникових газів не скоротиться, до кінця століття глобальна температура повітря може підвищитись на 2,6 – 4,8 градуса порівняно з 1986 – 2005 роками. Суттєво зросте і температура повітря в Україні. Зима стане ще теплішою і до кінця століття в Харкові вона може бути такою, як зараз у Херсоні.

«Проте, попри значний ріст середньої за рік і сезон температури повітря, кількість днів з сильними морозами суттєво не зміниться. Тож вторгнення арктичного повітря можливі й надалі, але вони відбуватимуться на вищому тлі температури, що може створювати великі ризики для сільського господарства, енергетики та інших галузей економіки», — пояснила метеоролог.

Що ж стосується снігопадів, то їх і надалі чекати не варто.

За прогнозами експерта, підвищення температури повітря в холодний період, особливо мінімальної, приводить до того, що опади випадають переважно у вигляді дощу чи мокрого снігу, стійкий сніговий покрив рідко утворюється. Подальший ріст температури повітря призводитиме до того, що ці процеси посилюватимуться і сніжні зими стануть для нас рідкістю.

Статьи по теме