Контракти.ua

522  —  31.01.23
Штучне запліднення: ICSI та PICSI
Штучне запліднення: ICSI та PICSI

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда в ооцит (ІКСІ, від англ. ICSI, Intracytoplasmic Sperm Injection) — це один із найефективніших варіантів лікування безпліддя. Під час ІКСІ під мікроскопом сперматозоїд вводять у яйцеклітину вручну, а точніше, за допомогою тонкої порожнистої голки. І хоча це не є гарантією того, що ембріон починає розвиватися, все ж шанси на запліднення істотно вищі. Попри високу ефективність, ICSI не позбавлена недоліків. Щоб впоратися з одним із них, було розроблено спеціальну методику PICSI.

Проблема ICSI

Можливо дивно застосовувати поняття «природний відбір» до людських ембріонів, але насправді він існує, адже людина невіддільна є частиною природи, тож підкоряється її законам. Процес природного запліднення влаштований так, щоб у яйцеклітину потрапив найкращий сперматозоїд, найактивніший, із бездоганним генетичним матеріалом. Безумовно, це спрацьовує не завжди, проте частину генетичної патології вдається відсікти завдяки тому, що незрілі сперматозоїди не здатні до запліднення яйцеклітини. Метод ICSI усуває цю перешкоду, даючи можливість навіть слабкому сперматозоїду проникнути всередину.

Проаналізувавши статистичні дані про дітей, зачатих за допомогою ICSI, фахівці зазначили, що серед них дещо частіше зустрічаються генетичні захворювання. У дослідженні йшлося про синдром Ангельмана та синдром Беквіта-Відемана, аномалії розвитку чоловічих статевих органів і деякі інші патології. Якщо у загальній популяції частота такої патології становить 1,5–3%, серед дітей, народжених після ICSI, вона становить 4,5%. Різниця не надто значна, але вона є.

Селекція сперматозоїдів

Ембріолог завжди ретельно вибирає сперматозоїди для інтрацитоплазматичної ін'єкції. Він бере найкращий екземпляр із наявних, але донедавна оцінка виконувалася лише візуально. Лікар оцінював будову та рухливість сперматозоїда, й на підставі цього зробив висновки про його якість. Метод PICSI дав можливість удосконалити відбір.

Що таке PICSI

PICSI — це ICSI з вибором найкращої сперми для запліднення. Абревіатура є скороченням від Physiologic Intra Cytoplasmic Sperm Injection, фізіологічна ICSI, або, в іншому варіанті — Petri dish ICSI, чашка Петрі для ICSI. Метод заснований на концепції зв'язування гіалуронату, натурального полімеру, похідного гіалуронової кислоти. Оболонка яйцеклітини містить гіалуронан. Взаємодіяти з нею щоб потрапити всередину може лише той сперматозоїд, що має повний набір рецепторів, тобто досконалий та зрілий. Незрілі форми сперматозоїдів, яких може бути безліч, з гіалуронаном не взаємодіють, це їхня головна відмінність від зрілих.

PICSI відтворює процес з'єднання сперматозоїдів з гіалуронаном, й у такий спосіб дає змогу вибрати найякісніші з них.

Як проводиться PICSI

Чашку Петрі або спеціальний планшет точково покривають гіалуроновою кислотою. Тоді в чашку поміщають сперматозоїди та спостерігають за ними. Ті, що зв'язуються з точками гіалуронану, підходять для запліднення. Ембріолог відбирає їх, а тоді з цих, зрілих сперматозоїдів, бере найкращих. Вони й використовуватимуться для запліднення яйцеклітини в процедурі ICSI.

Показання до PICSI

Метод використовується за такими показаннями:

  • низька якість ембріонів за попередніх спроб ЕКО;
  • проблеми з імплантацією ембріона у попередніх спробах;
  • повторне невиношування вагітності після ЕКЗ (ІКСІ);
  • велика кількість аномальних форм сперматозоїдів в еякуляті;
  • вік жінки старше 40 років (через ущільнення оболонки яйцеклітини).

Переваги та недоліки PICSI

Головною перевагою методу є можливість відібрати якісні зрілі сперматозоїди для використання у програмі ICSI. Зробити це можна просто, доступними засобами та, що важливо, не зашкодивши сперматозоїди.

До недоліків методу можна віднести лише те, що він ще не отримав офіційного підтвердження своєї ефективності, оскільки застосовується недавно й ще не зібрані потрібні статистичні дані.

Статьи по теме
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание
Инверторы для газового котла и дома: как выбрать и на что обратить внимание

Современные технологии существенно облегчают жизнь и помогают поддерживать комфорт в доме, особенно когда речь идет о стабильности электроснабжения. Один из таких полезных приборов – инвертор для газового котла. В условиях нестабильного электропитания или отсутствия центрального энергоснабжения, инверторы становятся незаменимыми устройствами. Они не только обеспечивают бесперебойную работу котлов, но и помогают поддерживать электрические приборы в доме.
17.09 — 356

Де знайти офлайн магазини HARVEST?
Де знайти офлайн магазини HARVEST?

У сучасному світі, де онлайн-шопінг стає дедалі популярнішим, важко переоцінити задоволення від відвідування фізичних магазинів. Можливість доторкнутися до тканини, приміряти одяг та отримати професійну консультацію – це ті моменти, які створюють унікальний досвід покупок. Якщо ви шукаєте стильні та якісні аксесуари й одяг від HARVEST, то, безумовно, захочете відвідати один з офлайн магазинів. У цьому блозі ми розповімо, де саме ви можете знайти наші магазини.
12.09 — 414

Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства
Роль пакетов в повседневной жизни и особенности производства

Пакеты стали незаменимым элементом нашего быта. Ежедневно миллиарды людей по всему миру используют их для транспортировки продуктов, хранения вещей, упаковки подарков и многого другого.
11.09 — 389