Контракти.ua

1060  —  13.05.22
Угод на вторинному ринку житла немає. Але ціни не знижуються, а в деяких регіонах – зростають
Угод на вторинному ринку житла немає. Але ціни не знижуються, а в деяких регіонах – зростають

З початку повномасштабної війни, 24 лютого, не працюють реєстри. Серед них був і реєстр прав на нерухоме майно. 19 квітня Кабмін ухвалив постанову, якою реєстр відкрили, але не всім, а деяким нотариусам, список яких формує Мін'юст.

Видання НВ, з посиланням на опитаних ріелторів повідомляє, що, попри реєстр, який запрацював, угод купівлі-продажу житла немає. У регіонах на кордоні з Росією ріелтори не одержують дзвінків від потенційних покупців. Київ – не виняток. Пише iga.net.

Немає зацікавленості у купівлі житла й у Львові. Ріелтори пояснюють, що переселенців, які потенційно сформували би попит, цікавить переважно оренда.

В Івано-Франківську є перегляд квартир. Співробітник АН Ріелтор Роман Глушко розповідає, що зазвичай житло дивляться приїжджі зі східних областей. "Вони розуміють, що найближчим часом не повернуться додому і готові купувати квартири. Потенційні покупці цікавляться житлом середнього сегменту, частіше – у новобудовах", – зазначає експерт.

Незважаючи на відсутність попиту, власники квартир не готові знижувати ціни. З-за кордону телефонують потенційні покупці та запитують, чи з'явилися у Києві квартири по $25 000 −30 000, розповідає Дмитро Корчев. Але ціни на квартири в столиці не змінилися – у спальних районах міста середня ціна квадратного метра становить $1200 – 1300. Елітна нерухомість, наприклад, у ЖК Новопечерські Липки, як і раніше, коштує $3000/кв. м з ремонтом.

У Львові власники просять у середньому $800-900/кв. м. Наприклад, 1-кімнатна квартира по вул. Коперника з ремонтом коштує $44 000. Стільки ж просять за 2-кімнатну квартиру площею 66 кв. м у будинку по вул. Братів Міхновських у Залізничному районі.

В Івано-Франківську на тлі зростання переглядів ціни зросли на 5-10%, каже Глушко. Зараз 1-кімнатну квартиру в новобудові можна купити за $36 000 із ремонтом, 2-кімнатну — за $47 000, а ціни на 3-кімнатну стартують від $55 000.

Ціни у новобудовах у західному регіоні зросли в середньому на 7-10%. Зокрема у Закарпатській, Івано-Франківській, Черкаській областях – на 7%. Більш детальну інформацію з інфографікою за регіонами можна прочитати тут.

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 410

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 477

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2265