Контракти.ua

1734  —  19.04.22
Вигідно як ніколи? Чому кияни здають житло під оренду за пів ціни і скільки це триватиме
Вигідно як ніколи? Чому кияни здають житло під оренду за пів ціни і скільки це триватиме

Розповідаємо, які знижки власники житла пропонують для оренди квартир у Києві, та скільки такі ціни протримаються.

Ринок оренди житла у Києві ожив із початку квітня. Люди повертаються із західних областей до міста, також приїжджають ті, хто покинув інші населені пункти через бойові дії.

Як це впливає на ціни? Про це "Сьогодні" розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.

Квартири здають значно дешевше, ніж до початку бойових дій

За словами експерта, ціни зараз дуже далекі від тих, які були до ескалації.

"У середньому для чинних та нових орендарів ми спостерігаємо, що знижка становить від 30% до 50% того, що було на початку лютого", – розповів Піта.

Він додав, що ринок оживатиме і надалі, якщо бойові дії не наближатимуться до Києва. Водночас попри пожвавлення ціни залишатимуться такими ж низькими ще певний час.

"Думаю, що найближчими місяцями (травень-червень) ціни залишатимуться досить низькими. Невелике підвищення орендних ставок можливе починаючи з липня. Думаю, зростання може становити 10-20% від сьогоднішнього рівня", – каже Юрій Піта.

Крім того, багато чого залежатиме від переселенців. У Києві досить велика пропозиція житла, яке здається в оренду. Тому за низького попиту, орендні ставки навряд чи почнуть швидко зростати.

"Додаткова пропозиція на ринку оренди буде з боку тих власників, які перед війною хотіли продати свої квартири, але тимчасово відклали свої плани. Ціни на нерухомість зараз впадуть і більшість не захоче продавати житло, а пропонувати квартири в оренду. Це ще більше може збільшити пропозицію", – сказав експерт.

Ще один фактор, на думку експерта, який не дасть швидко зростати цінам на житло в Києві – це доходи населення, що знизилися. Поки не буде перезапущено економіку та не почнуть зростати зарплати, різкого підвищення оренди не очікується.

Квартири від держави

Після війни деякі українці отримають безкоштовне житло від держави, це передбачено програмою відновлення України, яка пройде у кілька етапів.

Насамперед передбачено забезпечення житлом тих, хто втратив його через війну, а після – військовослужбовців та всіх, хто працював на благо держави під час війни, наприклад медиків, які не мають свого житла.

Програму відновлення планують поєднати з програмою енергоефективності.

"Сьогодні" також писали, як зміняться ціни на оренду в столиці й розповідали, скільки доведеться викласти за наймане житло в США.

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 410

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 477

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2265