Контракти.ua

2817  —  17.04.22
Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування
Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування

Великдень 2022 в України дата: чому вона щороку інша?

Напередодні весни, після святкування Масляниці, цікавить, коли Пасха у 2022 році. Православні християни цьогоріч відзначають її 24 квітня, а католики — 17 квітня. До цього обов'язково дотримуються Великого посту. Дата відзначання Великодня щороку змінюється. Від чого залежить дата святкування та чому вона постійно змінюється?

Чому змінюється дата Пасхи

Насправді дата Великодня визначається зі співвідношення сонячного та місячного календарів. При обчисленні дати Великодня враховують обертання Землі навколо Сонця й обертання Місяця навколо Землі. Крім того, обов'язковою умовою свята Великодня є те, що воно завжди повинно припадати на неділю.

За правилом, Великдень святкується першої неділі після весняного повного місяця. Весняним повним місяцем вважається перший повний місяць, що настав після дня весняного рівнодення, яке святкується 21 березня. Цього правила дотримуються як православні, так і католики. Через те, що дата Пасхи розраховується за місячним календарем, вона може припадати на період з 4 квітня по 8 травня. Проте іноді її можуть й перенести на тиждень вперед, якщо вона припаде на єврейське свято Песах.

Статьи по теме
"Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно

З'ясовуємо, як правильно називати одне з найбільших церковних свят: "Пасха" чи "Великдень"? Яких помилок припускаються українці і як потрібно називати основні атрибути цього дня?
вчера, 11:36 — 127

Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень 2024
Коли пекти паску та фарбувати яйця на Великдень 2024

5 травня 2024 року християни східного обряду святкуватимуть свято Світлого Великодня. Коли краще пекти паски та фарбувати яйця.
02.05 — 194