Контракти.ua

636  —  19.01.22
«Ми були готові»: Зеленська відповіла критикам реформи шкільного харчування
«Ми були готові»: Зеленська відповіла критикам реформи шкільного харчування

Дружина Президента Олена Зеленська заявила, що була готова до критики реформи шкільного харчування, водночас вважає, що у реакції людей на зміни негативні відгуки не переважають.

Про це вона сказала у коментарі виданню "Фокус", повідомляє Укрінформ.

"Звичайно, ми були готові до критики, коли спільно з МОЗ, МОН, Мінекономіки та Держспоживслужбою розпочинали реформу шкільного харчування, а команда Євгена Клопотенка за участю технологів, дієтологів та представників МОЗ розробляла нове меню. Якщо боятися критики, то краще взагалі нічого не починати", - зазначила перша леді.

За її словами, ініціатори змін у харчуванні школярів зайшли на "подвійно складну територію", адже, по-перше, реформа стосується дітей, а по-друге, змін у цій сфері не було з часів СРСР.

Зеленська зауважила, що згідно з дослідженням, на старті реформи нинішні школярі харчувалися так само, як і їхні батьки під час навчання у школі: макаронами, сосисками, хлібобулочними виробами і солодким компотом. Тобто, йдеться про зміну багаторічної, ще радянської "традиції". А будь-який перехід від старого до нового психологічно складний для суспільства, зауважила дружина Президента.

Водночас, за словами Зеленської, вона "не сказала б, що негативні відгуки переважають".

"Швидше, поділ такий: коментарі "за", "конструктивна критика" та третя група тих, хто взагалі не хоче змін під назвою "негайно поверніть у шкільні столові булочку з олією та сосиски". Цей пункт викликає в соцмережах справжні "батли", бо в нових стравах обмежена (не скасована, а саме обмежена!) кількість солі, цукру, жирів, білого хліба, заборонені субпродукти на кшталт сосисок та консервів, кондитерські вироби", - додала перша леді.

Вона наголосила, що тим, хто звик до такого харчування, нова шкільна їжа може здатися незвичною. За її словами, це називається "харчова звичка", і вони є в кожного, але потрібно відрізняти шкідливі звички від нешкідливих.

"Норми про зниження кількості солі та цукру МОЗ затвердило для покращення здоров'я українців. Просто подумайте про ці цифри: 13,3% наших дітей віком до 17 років страждають від ожиріння! Уже в підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання! Чи варто поборотися з такими харчовими звичками? Заради цього я готова і критику потерпіти", - сказала дружина Президента.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня заклади загальної середньої освіти перейшли на оновлене шкільне меню, впровадження якого розпочалося з 1 вересня 2021 року.

Статьи по теме
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим
Останній день зими в Україні буде сухим і теплим

У четвер, 29 лютого, в Україні очікується мінлива хмарність, без опадів. Температура повітря вдень становитиме 6-11° тепла, на заході – до +19°.
29.02 — 299

Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою
Погода в Україні на початку весни може бути нестійкою

Синоптикиня дала прогноз на початок весни в Україні.
27.02 — 244

До України йде потепління: синоптикиня назвала дати
До України йде потепління: синоптикиня назвала дати

В регіонах потепліє, але будуть опади.
21.02 — 287