Контракти.ua

516  —  17.01.22
У «Ранку з Україною» експертка розповіла, як захистити дитину від шахраїв у глобальній мережі
У «Ранку з Україною» експертка розповіла, як захистити дитину від шахраїв у глобальній мережі

Безліч цікавих гаджетів, вільний доступ до глобальної мережі та карантин зробили інтернет частиною життя дітей у всьому світі. Проте не завжди малеча користується мережею з користю. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Григорій Герман з’ясували, як убезпечити дітлахів від інтернет-злодіїв і яких простих правил вчити з малечку.

Сьогодні діти безліч часу проводять в інтернеті. Там і навчання, і спілкування, і ігри. Але незважаючи на можливість розвитку, глобальна мережа несе собою безліч загроз. Тому з самого початку батьки мають поговорити з дітьми про те, з ким можна спілкуватись, а кого краще уникати, якою інформацією ділитись. Крім того можна придбати спеціальні книжки та власноруч встановити налаштування на гаджетах. Та навіть це не завжди гарантує тотальну безпеку. Під виглядом дітей можуть приховуватись справжні шахраї, які у власних цілях виманюватимуть у підлітків особисту інформацію.

«Треба попросити доступ до листування і перевірити цих незнайомців. Першим дзвоником є той, коли люди пишуть, що вони з іншої країни, тому немає можливості реальної зустрічі. Крім того, варто перевірити голосові повідомлення, щоб впевнитись, чи відповідає голос опису людини», – коментує експертка з дитячої безпеки Юлія Іваніна в програмі «Ранок з Україною».

А основним сигналом небезпеки, на думку експертки, є нав’язливе прохання надіслати особисті фото.

«Зазвичай це відбувається так: спочатку звичайна переписка, далі – прохання відправити особисте фото, після чого може бути відправлене фото особистого характеру без обличчя і попросити те ж саме у відповідь», – розповідає Юлія Іваніна.

Це вже секстинг. Тим паче, що Україна перебуває у трійці лідерів з розповсюдження дитячих фото інтимного характеру.

«В Україні щодня 500-600 чоловік починає контактувати і налагоджувати довірчі стосунки з неповнолітніми, щоб виманити фото відвертого характеру, а потім продати його. Сьогодні вартість світлин доходить до 54 тисяч гривень», – коментує експертка з дитячої безпеки в ефірі каналу «Україна».

Як захистити дітей від цього? Насамперед важливо пояснити дитині, що будь-яка світлина, відправлена у месенджерах чи соціальних мережах, залишається в мережі назавжди! Небезпечно також викладати фото зі школи та помешкання, вказуючи геолокацію. Не можна вказувати справжнє ім’я та прізвище – краще використовувати нік.

«Гарно працює «правило бігборда». Треба, щоб дитина уявила, що біля її школи стоїть великий бігборд, який транслює її переписки. І слід думати, що писати і викладати навіть кращим друзям! Якщо вона розуміє, що їй за це буде соромно – краще цього не робити», – радить експертка.

Дивіться програму «Ранок з Україною» у будні о 6:30 на каналі «Україна».

 

Статьи по теме
Шкільні канікули 2022-2023: як відпочиватимуть діти
Шкільні канікули 2022-2023: як відпочиватимуть діти

Навчальний рік 2022-2023 в Україні стартує, попри воєнний стан та війну.
30.08.22 — 3108

Які імена обирали українці для малюків 2022 року: традиційні та екзотичні
Які імена обирали українці для малюків 2022 року: традиційні та екзотичні

В Україні немає обмежень на присвоєння тих чи інших імен, батьки можуть називати своїх дітей так, які їм подобається.
08.08.22 — 1042

Зеленська опублікувала поради батькам, як допомогти дітям не боятися сирен
Зеленська опублікувала поради батькам, як допомогти дітям не боятися сирен

Дружина Президента України Олена Зеленська опублікувала поради психолога для батьків, як дітям допомогти не боятися сирен.
07.08.22 — 702