Контракти.ua

870  —  18.12.21
Якими будуть нові житлові комплекси у найближчі 3-5 років: прогноз
Якими будуть нові житлові комплекси у найближчі 3-5 років: прогноз

У найближчі 3-5 років на первинному ринку варто очікувати суттєвих змін в роботі забудовників. З одного боку змінюватимуться бізнес-процеси в девелоперських компаніях, а з іншого – зростатиме якість житлових комплексів.

Про це повідомляє РБК-Україна Realty на аналітику групи компаній Concept Group.

Лише 20% забудовників працюють за світовими стандартами

За словами керуючого партнера Concept Group Михайла Підвисоцького, в Києві лише 20% компаній-забудовників працюють за новими світовими стандартами, які полягають в девелопменті повного циклу (від проєктування, будівництва до експлуатації побудованих ЖК). Окрім цього, сучасні девелопери для реалізації проєктів все частіше використовують власні інвестиції, які становлять до 60% від собівартості проекту.

"Такі кошти дають змогу будувати без озирання на стан попиту, не залежати від форсмажорних обставин, якими, наприклад, у 2020-2021 роках були пандемічні обмеження", – розповів експерт.

Курс на енергоощадність та сучасні технології

Важливим для розвитку первинного ринку житла може стати й поступова орієнтація вітчизняних компаній на створення великих житлових масивів за принципом "міста в місті": самодостатніх, інтегрованих в довкілля житлових просторів з усім необхідним для комфортного життя, роботи, відпочинку, занять спортом тощо. Такі проєкти відповідатимуть світовим стандартам енергоощадності та будуватимуться з використанням найсучасніших технологій.

В нових масштабних проєктах довкілля стане домінантою, а житлові будинки та належна інфраструктура для максимально комфортного життя (це і дитячі садки, школи, спортивні, прогулянкові зони, паркінги) будуть органічно "вплетені" в це середовище.

Собівартість зведення таких об'єктів може на 30-35% бути вищою за звичайні проєкти комфорт-класу. А до 2025-2027 років у Києві частка нових масштабних проєктів може сягнути 25-30% від усієї пропозиції на первинному ринку житла.

"За сприятливих умов, у найближчі 5 років частка масштабних проєктів складатиме близько однієї третини від усього житла, що зводитиметься", –підсумував Михайло Підвисоцький.

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 432

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 484

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2276