Контракти.ua

1002  —  16.12.21
Коли чекати "новий житловий бум" та що для цього потрібно
Коли чекати

У 2022 році за сприятливих економічних умов та суттєвого зростання попиту –вартість квартир на первинному ринку може зрости на 10-15%. При цьому найбільші цінові коливання очікуються в періоди з квітня по червень та з жовтня по грудень.

Про це повідомляє РБК-Україна Realty з посиланням на аналітику групи компаній Concept Group.

З весни – відновлення та зростання

З весни 2022 року на первинному ринку житла прогнозується суттєве збільшення попиту. Проте, цікавість покупців буде зосереджена переважно на об’єктах класів комфорт та комфорт+. 60-65% придбань припаде на 1,2-кімнатні квартири площею до 60 кв.м в зазначених класах.

За сприятливої політико-економічної ситуації в країні, у 2022 році лише у 30-40% новобудов зростання цін буде мотивоване підвищеною популярністю у покупців. Передусім це стосується об’єктів високої якості з умовами для комфортного життя та можливістю зберегти кошти від знецінення.

Засновник та керуючий партнер Concept Group, Михайло Підвисоцький, зазначив, що цінова ситуація на первинному ринку також залежатиме від темпів розвитку іпотечного кредитування, ефективності законодавчих змін у сфері містобудування, що мають гарантувати покупцям безпечні угоди.

Іпотека та "новий житловий бум"

Експерт переконаний: щоби суттєво збільшити попит на новобудови, частка укладених за допомогою іпотеки угод має зрости до щонайменше 25-30% від усього обсягу продажів нових квартир. Адже за підсумками 9-ти місяців 2021 року лише близько 0,5% іпотечних угод припало на первинний ринок, а за програмою "Доступна іпотека" трохи більше 20% стосувалося придбання житла в новобудовах.

"Розвиток іпотеки і законодавче регулювання первинного ринку – пов’язані між собою процеси. Адже мова йде не лише про доступність кредитування для громадян, а й про те, щоб іпотека запрацювала на "безпечному" первинному ринку. За оптимістичного сценарію, у найближчі роки кількість виданих іпотечних кредитів для придбання житла у новобудовах може скласти 40-50% від загального обсягу іпотеки, що може спровокувати новий житловий бум", – наголосив Михайло Підвисоцький.

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 435

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 491

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2281