Контракти.ua

913  —  12.12.21
Ціни на квартири у новобудовах більше не ростуть - покупці чекають на знижки
Ціни на квартири у новобудовах більше не ростуть - покупці чекають на знижки

До кінця року в найбільших українських містах скорочення попиту на квартири у новобудовах становитиме понад 30%.

За підсумками листопада, порівняно з серпнем, кількість угод на первинному ринку Києва скоротилася в середньому на 35%. В Дніпрі зниження становить близько 30%, в Одесі, Харкові та Львові зменшення кількості угод зафіксовано на рівні 25-27%.

Про це повідомляє РБК-Україна Realty з посиланням на інформацію Асоціації фахівців з нерухомості України.

Ціни зростали надто швидко

Президент АФНУ Юрій Піта наводить кілька факторів, що призвели до зменшення активності покупців на первинному ринку житла.

Головний з них – надто швидкі темпи зростання вартості квадратного метру, що наразі вже не співставні з платоспроможним попитом.

За його даними, з 2020-го і впродовж 2021-го років вартість житла в новобудовах у найбільших містах України зросла в середньому на 35-40%. Водночас кількість угод за 2 роки також збільшилася на 25-30%. Проте надто швидкі процеси на ринку призвели до фактичного "виснаження" платоспроможного попиту.

Стрімкому зростанню вартості житла та кількості угод сприяло:

  • скорочення обсягів будівництва;
  • безальтернативність первинного ринку для збереження статків громадян;
  • зниження пандемічних обмежень.

"За майже два роки (2020-2021) попит на 10-15% переважав пропозицію. Це давало можливість забудовникам збільшувати ціни. Проте з вересня 2021 року почалося поступове зниження активності покупців. Наразі пропозиція вже на 20% більша за попит, що стало головним чинником для стабілізації цін", – зауважив експерт.

"Завмерлі" ціни та очікування знижок

За його прогнозом, до кінця 2021 року ситуація на первинному ринку Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова докорінно не зміниться. Вартість квадратного метру нового житла буде стабільною.

Проте, в найбільших обласних центрах України до кінця року в 80% ЖК, що зводяться, будуть запроваджені системи знижок у розмірі від 5% до 15%.

"До кінця року середня вартість квадратного метру на первинному ринку житла у найбільших містах залишатиметься сталою. Проте, така цінова стабільність буде лише номінальною. Реальні покупці матимуть змогу придбати квартири, скориставшись акційними пропозиціями та знижками від девелоперів. Водночас такі заохочувальні акції навряд чи будуть надто ефективними та не призведуть до різкого збільшення покупців", – прокоментував очільник АФНУ.

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 421

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 477

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2270