Контракти.ua

839  —  26.11.21
Кабмін змінив процедуру реєстрації нерухомості: запроваджується верифікація покупця та фіксація ціни
Кабмін змінив процедуру реєстрації нерухомості: запроваджується верифікація покупця та фіксація ціни

Як держава, так і споживачі адміністративних послуг зацікавлені в належній верифікації осіб, що звертаються для проведення реєстраційних дій, кажуть в Мін'юсті, який ініціював зміни. 

Кабінет міністрів затвердив зміни в процедурі реєстрації нерухомого майна, які передбачають такі нововведення як верифікація особи покупця та фіксація ціни об'єкта в Державному реєстрі речових прав. Рішення було ухвалене на засіданні Кабміну 24 листопада, повідомляє "Урядовий портал". Пише ZN.UA

"Кабінет Міністрів України затвердив розроблену Мін’юстом постанову щодо покращення якості адміністративних послуг, у тому числі онлайн, та вдосконалення процедури реєстрації речових прав на нерухоме майно", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають в Мін'юсті, зміни були викликані необхідністю перевірки набувачів права на нерухоме майно при проведенні державної реєстрації.

"Як держава, так і споживачі адміністративних послуг зацікавлені в належній верифікації осіб, що звертаються для проведення реєстраційних дій. Відтак, і виникла необхідність внесення змін до Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРП) з метою забезпечення ефективності механізмів перевірки суб'єктів речового права при проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно", – повідомив заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.

Відомості щодо верифікованої особи покупця вноситимуться в Реєстр автоматично.

Крім того, відтепер при реєстрації права на нерухомість в Реєстрі також вказуватиметься ціна об'єкта.

"Серед інших основних змін: відображення в ДРРП ціни нерухомого майна, встановленої у договорі (у разі набуття права власності на нерухоме майно за відплатним договором). Якщо за договором набувається право власності на кілька земельних ділянок та/або об'єктів будівництва – відомості про ціну кожного із таких об'єктів вносяться до ДРРП відповідно до визначеної в такому договорі ціни кожного з об'єктів", - роз'яснюють в Мін'юсті.

Також, зміни передбачають не застосовування норми щодо обов'язкової наявності відомостей про технічну інвентаризацію, якщо державну реєстрацію нерухомості було проведено до 1 січня 2013 року.

Сервіс пересилання документів від оцінщика до Єдиної бази Фонду держмайна нині приносить пов'язаним приватним компаніям більше 1 млн грн на день, або близько 600 млн грн на рік. 

Статьи по теме
Знімати квартиру чи купити свою: що краще
Знімати квартиру чи купити свою: що краще

OBOZ.UA розповів про головні відмінності між орендою житла чи купівлею свого. Дізнайтеся, які фактори слід врахувати перед прийняттям остаточного рішення про переїзд.
15.01 — 435

Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны
Самый безопасный город. Цены на первичную недвижимость в Ужгороде выросли на 75% за время войны

Ужгород стал одним из самых активных украинских городов в развитии первичного рынка жилья и ипотечного кредитования. Цены на первичную недвижимость в городе выросли на 75%, спрос увеличился вдвое по сравнению с февралем 2022 года.
22.07.23 — 491

У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра
У Києві зросли ціни на квартири: як власники перерахували вартість квадратного метра

За останній місяць квадратний метр у столиці здорожчав майже на 1000 грн – із 49 875 грн до 50 782 грн.
11.05.23 — 2281