Контракти.ua

842  —  15.11.21
Пережити гострий ковід: прості рекомендації
Пережити гострий ковід: прості рекомендації

Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст: Лікуючи зараз велику кількість пацієнтів, все більше впевнююсь, що правильна комунікація – це один з найефективніших засобів попередження важких ускладнень. Пацієнти всі різні, у кожного свій базовий стан, свої супутні хвороби та імунологічна реактивність. До кожного є свій підхід та свій алгоритм ведення. Коли мене питають сторонні люди, як ВЗАГАЛІ лікувати ковід, я не надаю готової відповіді.

Досвід, який нам «подарувала» ця епідемія, навчив, наскільки небезпечними можуть бути подібні рекомендації. Люди миттєво перетворюються на експертів в лікуванні, й починають лікувати всіх навкруги так, як лікували їх.

Важкий в минулому пацієнт нав’язує свою персональну схему лікування неважким пацієнтам, заганяючи їх в медикаментозне перенавантаження, із витікаючими після цього наслідками. Інший, навпаки, легко одужавши, нічого не радить та не звертає уваги на симптоми сусіда, який швидко погіршується та потім опиняється в стаціонарі…

Однак, певні рекомендації все ж таки є.

1. Припиніть панікувати. В мене вже достатньо не тільки власних доказів та спостережень, а й численних наукових матеріалів, які доводять: залякані пацієнти будуть хворіти важче та довше.

Так, ковід складне, небезпечне та важке захворювання. Але не для всіх. Більша частина населення планети переносить коронавірусну хворобу нормально, вже в світі сотні мільйонів одужавших, мізерна кількість повторних випадків. Не треба настроювати себе на негативний перебіг. Розуміння цього рятує тисячі життів.

Адже стрес не тільки пригнічує імунну систему, він ще й підштовхує на хибні дії та неправильне лікування.

2. Не можна вживати антибіотики та гормони з перших днів.

Про це наголошують спеціалісти з перших днів епідемії. Але я навіть зараз постійно бачу таких пацієнтів, які нехтують цим правилом. Ковід – вірусне захворювання. Не треба пригнічувати імунітет з перших днів чи намагатись антибіотиками вбити вірус. Нічого не вийде.

3. Лихоманка – це нормальна захисна реакція на вірусне проникнення до нашого організму. Лихоманка – це НЕ ПОГАНО, це не причина панікувати чи рвати на собі волосся. ЛИХОМАНКА – захисний механізм, який допомагає пригніченню реплікації віруса та сприяє швидшому одужанню.

Так, є нюанси. Надмірно висока лихоманка потребує медикаментозного втручання. Все вірно. Не треба терпіти височенну температуру. Також необхідно звертати увагу на ТРИВАЛУ лихоманку, яка продовжується більше 6-7 днів, адже це може свідчити про розвиток ускладнень або важкий перебіг. Але протягом перших днів температурна реакція це норма.

4. Противірусні. Не імунологічні препарати, не імуностимулятори сумнівної дії, а саме противірусні. Нажаль, поки що це неспецифічні препарати, прямих ліків від ковіду, які б були включені в наш протокол, ще немає. Тому користуємось тим, що є. Вони показані при важкому перебігу ковіду на РАННІХ стадіях або у пацієнтів, які в групі ризику та потенційно можуть різко ускладнитись. Такі ліки призначає лише лікар. Самолікування недоцільне.

5. Судинні препарати. Мабуть, одні із ключових препаратів в лікуванні ковіду. Їх роль важко переоцінити, особливо в групах ризику. Не забуваймо про це.

На останок хочеться наголосити: ми подолаємо цю епідемію. Все буде добре, але треба цей час пройти з мінімальними втратами, не з’їхавши з глузду та не перетворившись на ворогів один одному.

Вже багато людей перехворіло. Їм вже спокійніше. Але ще багато кому доведеться зустрітись із цією хворобою. Не панікуйте.

Спокійний тверезий підхід, вчасне адекватне лікування, довіра своєму лікарю та оптимізм роблять чудеса. Ці чудеса продовжують жити та радіти. І ці чудеса – це ми з вами.

Поважаймо один одного та бережемо своє здоров’я!

Автор: Євген Дубровський

Статьи по теме
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов
Андрей Волянский: Пандемия завершилась! Ждем следующую! Успешная афера подталкивает к поиску подобных вариантов

Андрей Волянский, доктор медицинских наук: Объявление ВООЗ о завершении пандемии 5 мая выглядело, как для меня, несколько запоздалым. Год назад, когда летальность клинических вариантов линейки Омикрон резко упала до 0,5% и ниже а переболела за короткий срок значительная часть населения Земли - основные критерии пандемии – тяжесть и всеобщая восприимчивость потеряли место быть.
08.05.23 — 533

А хто ж нас буде лікувати? Про зниження вимог для вступників у медичні заклади вищої освіти
А хто ж нас буде лікувати? Про зниження вимог для вступників у медичні заклади вищої освіти

Павло Ковтонюк: Якщо уряд хоче мораторію на критику, він має дотримуватися мораторію на погані рішення. Вчора ми дізналися, що уряд знизив вступний поріг для вступу у медичні університети до найнижчого за всю історію: 100 балів ЗНО. Іншими словами, до медуніверситету тепер може вступити будь-хто.
15.06.22 — 580

3 миллиона инфицированных за сутки! И это не предел!
3 миллиона инфицированных за сутки! И это не предел!

 Андрей Волянский, д.м.н.: На самом деле, никто не знает, сколько инфицируется людей ежедневно, т.к. значительная часть случаев не диагностируется. Впору запричитать: "Ужас, мы все умрем...", ввести 4-ю или хотя-бы третью дозу КАКОЙ-НИБУДЬ вакцины, купить 10 килограмм гречки и одну тысячную часть биткойна и искать ближайшее бомбоубежище. И не забывать смотреть телевизор. По крайней мере, нам такой алгоритм действий настойчиво предлагают правительства и медиа.
13.01.22 — 607