Контракти.ua

580  —  29.10.21
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи може ангіна перерости у бронхіт
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи може ангіна перерости у бронхіт

Якщо ваша дитина знову не пішла в дитсадок чи в школу через біль у горлі, настав час прислухатися до порад доктора Комаровського. Лікар-педіатр вищої категорії розповів у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна», на що не звертають уваги батьки і як покращити стан здоров'я дитини.

Батьки нерідко скаржаться на те, що з появою холодів дитина частіше хворіє. Час від часу можна почути: «У моєї дитини знову ангіна, боюся, що це перейде в обструктивний бронхіт». Але Євген Комаровський проти таких поспішних висновків.

За словами кандидата медичних наук, батьки часто називають ангіною будь-яку скаргу дитини на біль у горлі. Однак ангіна – це гостра бактеріальна інфекція, яку викликає мікроб стрептокок. Вона лікується лише антибіотиками. Якщо у дитини 2-3 ангіни поспіль, тоді лікар видаляє мигдалики.

Обструктивний бронхіт – це надлишок слизу у легенях, що порушує прохідність дихальних шляхів.

«Стандартна схема розвитку цієї хвороби на тлі ГРВІ виглядає так: дитина хворіє на ГРВІ, лягає спати в теплій та сухій кімнаті, вночі слиз у носі засихає, і дитина починає дихати ротом, – пояснив доктор Комаровський на каналі «Україна». – А коли вона починає дихати ротом, у неї засихає слиз у бронхах, тому вранці батьки чують хрипи, кашель та ставлять діагноз – обструктивний бронхіт».

Лікар-педіатр вищої категорії пояснив, що існують дві причини появи обструктивного бронхіту – це порушення носового дихання і той факт, що дитина всю ніч дихає ротом.

Кандидат медичних наук нагадав, що сьогодні продається дуже багато відхаркувальних засобів, і мами норовлять дати такий препарат дитині. Але він дуже часто збільшує кількість мокротиння у легенях.

«При перших ознаках ГРВІ зробіть усе, щоб у дитини не заклало носа, щоб вона могла ним дихати, – порадив доктор Комаровський. – Наприклад, промийте ніс або використовуйте судинозвужувальні краплі, які вам призначить лікар».

Крім того, в кімнаті, де спить дитина, має бути температура 18-20℃ та вологість від 40 до 60%.

«Припиніть вкладати гроші в лікування обструктивного бронхіту, – сказав Євген Комаровський. – Краще придбайте регулятор на радіаторі опалення та зволожувач повітря. А також постарайтеся, щоб у дитячій кімнаті було чисто та прохолодно».

Всі питання щодо здоров'я дітей та дорослих телеглядачі можуть поставити на сторінці програми «Ранок з Україною» @ranok_ua в Instagram.

Дивіться рубрику «Запитай у Комаровського» на каналі «Україна» у програмі «Ранок з Україною».

Статьи по теме
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи можна дитині гуляти з температурою 37 градусів
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи можна дитині гуляти з температурою 37 градусів

Сьогодні ми значно серйозніше ставимося до свого здоров'я та самопочуття дітей. Тому підвищення температури змушує замислитися: можна малюку  піти погуляти чи краще посидіти вдома. Доктор Комаровський розповів у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна», чи є привід для хвилювання та як роблять батьки в європейських країнах.
22.02.22 — 895

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, як найкраще збити температуру в дитини
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, як найкраще збити температуру в дитини

Одне з найпоширеніших запитань в практиці педіатра: «При якій температурі потрібно приймати жарознижувальні препарати?» Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» розповів, на що потрібно звертати увагу батькам й як усунути небезпечні фактори, які підвищують температуру тіла.
10.02.22 — 573

Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи можна вживати алкоголь на морозі
Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» пояснив, чи можна вживати алкоголь на морозі

На носі свята, на площі вже стоїть ялинка, багато хто планує активний відпочинок на вихідних. Як зігрітися взимку? Випити келих глінтвейну чи щось міцніше? Доктор Комаровський у програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» пояснив, коли можна дозволити собі в помірній кількості міцні напої.
28.12.21 — 577