Контракти.ua

553  —  29.04.21
У «Ранку з Україною» дієтолог розповіла про корисні властивості черемші та поділилась рецептом вітамінного салату
У «Ранку з Україною» дієтолог розповіла про корисні властивості черемші та поділилась рецептом вітамінного салату

Щороку з українських лісів вивозять понад 3 тони ведмежої цибулі, яка також відома, як черемша. У програмі «Ранок з Україною», яка виходить у будні о 6:30 на каналі «Україна», Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували, чому ж ця рослина настільки популярна та де її краще купувати, щоб не нашкодити природі.

Черемша – неймовірний порятунок від авітамінозу – запевняють лікарі. Перша ароматна зелень, коштує всього 10-15 гривень за пучок, до того ж, знайти її можна чи не на кожному базарі, а от чи легальна вона – слід переконатись самостійно. Адже згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, нелегальний збір черемші загрожує продавцям накладенням штрафу від 1700 до 3655 грн із конфіскацією рослин. Тому обов'язково запитайте документи, що свідчать про належне вирощування, збирання та продаж зелені.

Лікарка-дієтолог розповіла про користь черемші та поділилась рецептом вітамінного салату.

«З приходом весни на столі з’являється різноманітна молода зелень, одна з них – черемша. Вона містить велику кількість вітаміну С, який миттєво вмикає обмінні процеси і захищає від будь-яких вірусів», – пояснює дієтологиня Людмила Гончарова в ефірі каналу «Україна».

Тільки уявіть, у 100 грамах черемші більше вітаміну С, ніж у двох лимонах! А ще тут вітамін А, РР, В1-В3, В6 та В9. Крім того, у цій рослині міститься велика кількість заліза, калію, кальцію, фтору, сірки, марганцю, селену, міді, йоду й цинку. Саме завдяки такому багатству черемша рятувала людей під час епідемії чуми в Європі і завжди була в раціоні моряків, як профілактика цинги.

«Мій улюблений салат складається із черемши, листя салату, кропу та петрушки, а заправляю його маслом коноплі. Ще раджу додати білий перець і гімалайську сіль», – поділилась експерт.

Та треба бути обережним з цією рослиною людям, у яких є проблеми зі шлунком. У такому разі, як і діткам, краще подрібнювати черемшу в блендері і додавати улюблену олію, таким чином ви отримаєте вітамінізований соус без шкоди для слизової шлунку.