Як забезпечити тривале та безпечне зберігання сиру та ковбаси у холодильнику
Збереження сиру та ковбаси свіжими і смачними протягом тривалого часу залежить від того, як саме ви їх розмістите у холодильнику. Знання простих правил зберігання важливі, адже неправильні умови можуть не лише зіпсувати смак продуктів, але й зробити їх небезпечними для вживання. Пам’ятайте, що різні види сиру та ковбас вимагають різного підходу до зберігання. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Головний принцип збереження сиру простий — продукт повинен мати доступ до повітря, щоб «дихати», але при цьому не має права висихати. Ідеальна температура для більшості сирів коливається від +2°C до +6°C.
Папір захистить від висихання, а контейнер — від сторонніх запахів. Ніколи не використовуйте чисту поліетиленову плівку для тривалого зберігання, радять експерти, оскільки вона перешкоджає повітрообміну, що може спровокувати утворення цвілі.
Сири не можна тримати на дверцятах холодильника, оскільки там температура є найбільш нестабільною. Оптимальні місця — середня полиця або спеціальна зона для овочів та фруктів.
Тверді сорти можуть зберігатися до кількох тижнів, тоді як м’які — лише кілька днів.
Принцип зберігання ковбаси подібний до сиру: необхідно запобігти обвітрюванню, але зберегти правильний повітрообмін для уникнення конденсату.
Зберігання їх у щільному поліетилені чи фользі може призвести до утворення конденсату на поверхні, що створює ідеальні умови для розвитку плісняви.
Нарізану ковбасу слід використовувати протягом 1-2 двох днів. найкраще зберігати її в невеликому контейнері з кришкою, вистеливши дно паперовою серветкою для поглинання зайвої вологи.
Існує кілька універсальних порад, які допоможуть подовжити термін зберігання обох категорій продуктів.
Сир і ковбасу, особливо сири з пліснявою та сильно копчені вироби, не можна зберігати поруч. Вони надзвичайно легко передають і поглинають запахи, що призводить до псування смаку обох продуктів.
Завжди використовуйте чисті контейнери з кришками або спеціальну плівку для запобігання обвітрюванню та захисту від сторонніх запахів холодильника. Для нарізаного сиру та ковбаси використовуйте індивідуальні чисті ножі, щоб не переносити бактерії між продуктами.
Періодично оглядайте свої запаси, при появі перших ознак псування, таких як слизький наліт, нехарактерний запах, зміна кольору або поява плісняви (яка не є частиною сиру), продукт необхідно негайно викинути.