Контракти.ua

1421  —  28.08.14
НБУ повинен упередити виведення коштів за кордон
НБУ повинен упередити виведення коштів за кордон

Асоціація „Український Кредитно-Банківський Союз” запропонувала НБУ низку заходiв щодо для стабілізації ситуації на валютному ринку.  

Банкiри радять упередити виведення коштів за кордон завдяки запровадженню щоденного аналізу 50 найбільших заявок по всій країні на придбання валюти за контрактами у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Терміни розрахунку за цими контрактами та надходження валютної виручки необхідно встановити на рівні 30 днів, замість існуючих 90.

Також з метою відновлення довіри з боку населення до валютних вкладів та їх повернення у банківську систему, УКБС запропонував Нацбанку скасувати обмежувальну норму з часткового повернення вкладів в іноземній валюті, строк виплати яких настав.

Серед інших напрацьованих експертами пропозицій щодо валютного регулювання: тимчасова заборона двосторонньої торгівлі валютою на МВРУ; здійснення розміщення депозитних сертифікатів НБУ з адекватною доходністю; дозвіл на зміну валютного курсу в межах однієї установи на протязі операційного дня та в різних точках продажу (з врахуванням регіональних особливостей).

Для підтримки поточної ліквідності і забезпечення своєчасних розрахунків між суб’єктами господарювання УКБС звертає увагу на необхідності спрощення процедури отримання банками рефінансування, зокрема, шляхом забезпечення доступу всіх банків до рефінансування шляхом встановлення лімітів.

З тією ж метою, на переконання експертів УКБС, доцільно встановити порядок проведення розрахунків, за яким банки повинні приймати платіжні доручення на переказ коштів до виконання у межах залишку на рахунку на момент отримання платіжного доручення та перераховувати їх одержувачу не раніше другого робочого дня після отримання платіжного доручення.

Статьи по теме
Яким буде курс долара наступного тижня
Яким буде курс долара наступного тижня

Попри нові виклики, загальна ситуація на валютному ринку (принаймні наступного тижня) залишатиметься на попередньому рівні.
14.09 — 299

НБУ за тиждень продав на міжбанку $746 млн
НБУ за тиждень продав на міжбанку $746 млн

Національний банк України на поточному тижні (9 вересня – 13 вересня) продав на міжбанківському валютному ринку $746,45 млн.
14.09 — 186

НБУ пропонує нові ліміти на перекази між картками: кому можуть заблокувати гроші
НБУ пропонує нові ліміти на перекази між картками: кому можуть заблокувати гроші

Нацбанк також створить реєстр скомпрометованих карток, далі – реєстр "неблагонадійних" торговців.
10.09 — 211