Контракти.ua

252  —  сегодня, 12:27
Мова про сотні мільярдів. НБУ "знайшов" джерело для покриття дефіциту бюджету
Мова про сотні мільярдів. НБУ

Національний банк України (НБУ) розрахував, що банки здатні профінансувати дефіцит державного бюджету у 2024 році на суму 216 млрд гривень через купівлю облігацій внутрішньої державної позики.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, пише РБК-Україна з посиланням на брифінг, який транслювався на Youtube. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Розрахунки є. Команда НБУ спільно з Міністерством фінансів вже деякий час працюють над тим, щоб злагодженими діями забезпечити фінансування бюджетного дефіциту без того, щоб вдаватися до його монетизації", - сказав він.

За його словами, банки зможуть покрити дефіцит бюджету в тій частині, яка розрахована на потенціал внутрішнього боргового ринку "без відповідних емісійних джерел".

"За нашими підрахунками нове фінансування повинно сягнути понад 200 млрд гривень, приблизно 216 млрд гривень", - повідомив Пишний.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету, збільшивши видатки на оборону на 495 млрд гривень. Частина необхідних коштів буде зібрана через підвищення податків з громадян та банків (57 млрд гривень). Частина коштів буде зібрана через ОВДП.

Для стимулювання купівлі ОВДП банками НБУ з 11 жовтня 2024 року підвищує нормативи обов’язкового резервування на 5 в. п. (за винятком нормативів для строкових вкладів фізичних осіб у гривні строком 93 календарних дні та більше). Крім того, з цієї ж дати НБУ збільшить до 60% частку обов’язкових резервів, яку банки мають змогу покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.