Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  5774  —  25.11.13
Володимир Філенко: «Наївно розраховувати, що Янукович почує громадян. Але нас почула Європа»
Володимир Філенко: «Наївно розраховувати, що Янукович почує громадян. Але нас почула Європа»

Один з командирів помаранчевого Майдану розповів Контрактам про досягнення і прорахунки Євромайдану.

Володимир Пилипович, які ваші перші враження від Євромайдану? Які висновки з нього ви для себе зробили?

Володимир Філенко: Заклик на акцію був правильний, вчасний. На щастя, Київ відгукнувся. І хоча багато приїхало людей з регіонів, все ж таки, вчорашня акція відбулася завдяки, в першу чергу, киянам, за що їм великий респект. Хід самої акції показав, що частина людей вийшла за європейський вибір, а частина - просто проти влади.

Що відрізняло цей Майдан від Майдану-2004?

Володимир Філенко: Попередній Майдан готувався системно і планово. А це до певної міри була все ж таки спонтанна акція. Цей заклик був зроблений не стільки політиками, скільки громадськими діячами, журналістами у соціальних мережах. Політики просто його підхопили. Коли ми виходили на той Майдан, ми знали, що будемо стояти, поки не захистимо результати виборів. Організаційної і технічної можливості стояти зараз, як тоді, я не бачу. Ну, це очевидно, адже акція була спонтанною. Для розуміння: ми у 2004-му році ще за півроку закупили палатки!

А зараз хто виносив палатки?

Володимир Філенко: Гадаю, це все було зроблено в останній момент, швидше за все, цим займалася «Батьківщина». Палатки були поставлені в невеликій кількості на Європейському майдані.

З точки зору місця – я вважаю, воно було обрано вірно. Європейський майдан – європейські гасла, все логічно. Крім того, в мене є відчуття, що влада зробила би все, щоб не пустити людей на Майдан незалежності. Тому що Янукович на цьому майдані отримав психологічну травму, і тому він пішов би на «бєспрєдєл». Добре, що є сцена, добре, що є місце, куди людям можна приходити.

Як ви оцінюєте сьогоднішню акцію із блокування Кабміну з закликами відставки уряду і імпічмент президенту?

Володимир Філенко: Думаю, що заклики про відставку уряду і імпічмент президенту нереалістичні, і організаторам треба було їх відкорегувати. Коли робляться заклики, які неможливо реалізувати, це навпаки збиває з пантелику.

Чого повинен був досягти і чого досяг Євромайдан?

Володимир Філенко: Головна мета мітингу – це була демонстрація наших бажань іти у Європу. У цьому сенсі мета мітингу через велику кількість людей, що прийшли, була досягнути. Можливо, наївно розраховувати на те, що Янукович почує своїх громадян. Але те, що нас почула Європа, це очевидно. Я знаю це з повідомлень зі ЗМІ, знаю від людей, які зараз в Вільнюсі: тональність європейських політиків з мінорної змінилася якщо не на мажорну, то принаймні з’явилися мажорні ноти. Тобто шанс підписати угоду про асоціацію залишається.

Що далі?

Володимир Філенко: З того що я знаю – прийняте рішення закликати людей на щовечірні мітинги, думаю, це ключове, що зараз буде робитися.

Зараз іде дощ. Думаю, що велика кількість людей не зможе стояти там цілодобово. Тому треба тримати сцену, тримати площадку, проводити щовечірні мітинги. Це все, що ми можемо зараз зробити.

Статьи по теме
ДБР про розслідування справ Майдану: понад 100 справ передано до суду, в тому числі - щодо всієї керівної ланки
ДБР про розслідування справ Майдану: понад 100 справ передано до суду, в тому числі - щодо всієї керівної ланки

Працівники Державного бюро розслідувань за чотири роки розслідування "справ Майдану" повідомили 239 підозр, до суду було скеровано 117 обвинувальних актів відносно 211 осіб.
19.02 — 252

Протестів у Росії не буде, вони підтримують цю війну, - Буданов
Протестів у Росії не буде, вони підтримують цю війну, - Буданов

Більшість росіян підтримують війну в Україні, в тому числі ракетні удари по цивільній інфраструктурі. Тому ніяких протестів в Росії не буде.
05.07.22 — 1229

Після провалу російської “спецоперації” українським миротворцям доведеться наводити порядок у РФ — Арестович
Після провалу російської “спецоперації” українським миротворцям доведеться наводити порядок у РФ — Арестович

Військовий експерт прогнозує “спеціальну операцію” на території Росії, яка почнеться після того, як ЗСУ перейдуть у рішучий наступ.
03.07.22 — 1014