Контракти.ua

8826  —  02.11.13
Росія перелякана євроінтеграцією України – експерти
Росія перелякана євроінтеграцією України – експерти

Нинішня політика Росії щодо євроінтеграції її сусідів межує із божевіллям, а причиною цього є страх.

Так вважає аналітик із брюссельського Центру європейської політики Аманда Пол.

«Росією опановує страх, – каже експерт, – бо вона сьогодні істотно затиснута, коли глянути на її сусідство».

За словами Аманди Пол, Центральна Азія, де росіяни були головними гравцями, нині відійшла під китайський вплив. «Туреччина зміцніла політично й економічно і може стати одним із найбільших енергетичних транзитерів світу. Це Росії теж не надто до вподоби. Нарешті, традиційні сусіди теж намагаються покінчити із минулим. Отже, майбутнє Росії, очима її влади у Кремлі, виглядає не надто яскраво. Тож, я справді гадаю, що вони бояться», – впевнена експерт.

Професор-політолог із Вільного брюссельського університету й спеціаліст із питань Росії та країн східної Європи Оде Мерлен вважає, що навіть коли ЄС на початку 2000-х розробив свою стратегію щодо сусідів, росіяни відмовилися у ній брати участь. Однак, байдужими їх ця політика теж не залишила, бо вони вважають, що питання членства України у НАТО може постати знову.

«Зближення із Європейським союзом для російського керівництва завжди йде у парі з наступним бажанням вступити до НАТО, – зауважує політолог. – Тому вони до євроінтеграції ставляться так серйозно. З іншого боку – питання економіки, бо російський ринок остерігається європейських конкурентів. Особливо, тепер, коли ситуація в її економіці все більше непокоїть економістів, і, порівняно із минулими роками, вона суттєво відстає. Тож, зближення України з ЄС може призвести до ослаблення економіки Росії».

Тобто, як підсумовує брюссельський професор-політолог, поряд із питаннями безпеки, є ще й суто економічні причини занепокоєння Росії українською євроінтеграцією. І саме економіку росіяни й використовують для політичного тиску на Київ, Молдову чи Тбілісі.

За матеріалами української служби «Голосу Америки»

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 224

Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию
Котин о недопуске МАГАТЭ к реакторам ЗАЭС: россияне хотят скрыть настоящую ситуацию

Недопуск экспертов МАГАТЭ в реакторные залы Запорожской атомной электростанции является попыткой российских захватчиков скрыть настоящую ситуацию на оккупированной станции.
05.01 — 392

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 385