Контракти.ua

181  —  02.05
Просять собі дітей і шукають бабусь для одруження: ухилянти від мобілізації пішли на крайні заходи
Просять собі дітей і шукають бабусь для одруження: ухилянти від мобілізації пішли на крайні заходи

Адвокат розцінює намагання зареєструвати фіктивний шлюб як дії з ознаками шахрайства.

Після ухвалення закону, де йдеться про мобілізацію по-новому, в Україні помітно збільшилася кількість військовозобов’язаних, які бажають одружитися з жінками, що мають інвалідність. На такі сумнівні дії чоловіки наважуються в надії виїхати за кордон або бути звільненими від мобілізації. Пише ТСН. 

В соцмережах з’явилися сотні оголошень, де пропонуються фіктивні шлюби. Якщо ще пів року тому за такі послуги деякі ухилянти пропонували 1 тис. дол., то зараз розцінки збільшилися вдвічі-втричі. Зросла й кількість таких об’яв. Якщо раніше протягом тижня їх публікувалося 3-4, то зараз спільноти налічують по декілька оголошень щодня.

Крім того, як стає зрозумілим з об’яв, деякі чоловіки не проти одружитися з жінками, які вдвічі старші за них. Наприклад, днями в одній з таких спільнот чоловік на ім’я Олексій поцікавився в інших користувачів, чи не буде юридичних перешкод йому, 32-річному військовозобов’язаному, якщо він одружиться з 64-річною бабусею.

На це запитання інший користувач відповів йому в чаті, що, ймовірно, такою ситуацією можуть зацікавитися у РАЦСах.

"Трошки питання будуть", - відповідає йому користувач. Як виявилося, в цій сфері вже з'явилися навіть посередники, які за певний відсоток знайомлять ухилянтів з жінками, що мають інвалідність.

Своєю чергою інші користувачі таких спільнот наводять приклади, що один з військовозобов’язаних намагався укласти фіктивний шлюб з жінкою, яка старша за нього на 28 років, але державні реєстратори начебто відмовилися реєструвати шлюб після того, як поставили низку запитань майбутньому подружжю.

Як з’ясував ТСН.ua, деякі автори оголошень шукають самотніх вагітних жінок. Військовозобов’язані пропонують їм за певну винагороду записати дитину після пологів на себе як на чоловіків. Як повідомляють у таких спільнотах, ці чоловіки мають двох своїх дітей, а третю дитину шукають для того, щоб не бути мобілізованими.

Є ознаки шахрайства

Адвокат Андрій Межирицький, який знається, зокрема, на питаннях мобілізації, в коментарі для ТСН.ua підкреслив, що такі сумнівні дії мають ознаки доволі суттєвого злочину – шахрайства, за яке передбачена кримінальна відповідальність. Крім того, Межирицький уточнює, що якщо чоловік дозволяє оформити на себе чужу дитину, то несе юридичну відповідальність за неї. Крім того, ця дитина буде мати такі ж права, як і рідні діти, наприклад, у питанні спадщини та аліментів.

Щодо фіктивних шлюбів, то це Андрій Межирицький коментує так: "Якщо обидві сторони стверджують, що їхній шлюб не фіктивний, то ніхто нічого не зробить. Але, звісно, в таких діях є ознаки шахрайства та внесення недостовірних відомостей до офіційних документів".

До цього він додає, що чоловікові та жінці в Україні не можуть відмовити в реєстрації шлюбу, якщо є різниця у віці.

"Немає законних підстав. Можливо, РАЦСам дали вказівку прискіпливіше до цього ставитися, але це поза законом. Різниця у віці не є підставою для відмови в реєстрації актів цивільного стану", - уточнює адвокат.

Новий закон про мобілізацію: що відомо

Верховна Рада 11 квітня ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію в Україні. Закон уже підписав президент Володимир Зеленський. Він набуде чинності 18 травня 2024 року.

Як розповіли в Міністерстві оборони, відповідно до ухваленого закону, в чоловіків призовного віку – від 18 до 60 років – з'являється низка зобов'язань.

Так, під час мобілізації чоловіки призовного віку зобов'язані мати з собою військово-обліковий документ і пред'являти його за вимогою уповноважених осіб.

До інших обов'язків також належить:

  • уточнення облікових даних через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет;
  • явка за викликом до ТЦК та СП для військового обліку, медогляду, визначення призначення на особливий період;
  • повідомлення про причини неприбуття у визначений термін;
  • обов'язкове прибуття на збірні пункти за викликом або повісткою;
  • можливе залучення до оборонних робіт і виконання мобілізаційних завдань;
  • надання майна, будівель, транспорту Збройним силам, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з компенсацією вартості державою;
  • призовники та резервісти мають приписуватися до військових частин або формувань для проходження служби.

Також діє заборона на відправлення за межі України чи передавання транспортних засобів, призначених для доукомплектування Збройних сил України.

Раніше повідомлялося про те, чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК.