Контракти.ua

381  —  01.10.23
Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але цього року дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря. Про це передає Укрінформ.

Православна церква України ухвалила рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Таким чином, більшість християн України вже відзначають релігійні свята за новим календарем - на 13 днів раніше. Зокрема, Покрову Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкують 1 жовтня, а разом з нею перенесено і дату Дня захисників і захисниць.

Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після окупації Росією Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні мужність та відвага, виявлені українськими бійцями на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Сьогодні, у День захисників і захисниць України, по всій країні відбудеться масштабна хвилина мовчання в пам'ять про загиблих воїнів. Також буде проведено спільну молитву за Україну та полеглих захисників.

Покрова Пресвятої Богородиці — одне із головних свят у православ'ї. Воно має під собою чи то легенду, чи то реальну подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі), коли місто було оточене чужинцями. Пiд церковним склепiнням на всенічній службі у Влахернському храмі явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв і накрила вірян дивовижної краси омофором. Це видіння було провістю перемоги – невдовзі ворог відступив, і місто було врятоване. Відтоді Покрова асоціюється із заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Запорізькі козаки мали на Січі церкву на честь Богородиці-Покрову, а також ікону її Покрова. Ідучи в похід на ворога, козаки відправляли молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали їй подяку.

Вже у ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови.

Сучасна українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір "мазепинка", нарукавний тризуб. А гасло "Слава Україні! – Героям слава!" стало офіційним вітанням українського війська.

На честь Покрови в Україні збудовано чимало храмів. Однією з найстаріших є Покровська церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця. Нині ця унікальна споруда – діючий храм і музей водночас.

Україна переможе, і це буде підсумком боротьби багатьох поколінь, заявив командувач Об’єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв у День захисників і захисниць України.

У вітанні, розміщеному на сторінці командувача у Фейсбуці, ідеться: "Україна переможе! І це буде підсумком боротьби багатьох поколінь! Це буде подарунок нашим дітям і вшанування наших предків! Це буде тріумф нашої культури. Це буде шана полеглим і живим. Так має бути! І так буде!".

"Шановні бойові побратими та посестри, - звернувся Наєв. - Ви змінили своє життя, щоб не змінилося наше життя й життя наших нащадків. Ви б’єтеся за волю всіх наступних поколінь. Ми щодня усвідомлюємо, що можемо втратити, а тому будемо непохитно стояти до Перемоги".

"Згадаймо всіх, хто в різні часи національної історії загинув у боротьбі за свободу та незалежність України! Низько вклонімося світлій пам'яті полеглих героїв", - підкреслив командувач.

Наєв подякував захисникам і захисницям за мужність, незламність та жертовність, за віру в перемогу, "за те, що ви попри всі складнощі вперто відстоюєте право нашого народу на вільне життя в успішній, незалежній та суверенній Україні".

Начальник Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Шаптала привітав захисників і захисниць зі святом.

Шаптала подякував кожному захисникові та захисниці, які "боронили і боронять сьогодні нашу землю. У складну хвилину з усіх варіантів ви обрали один – взяти зброю й захищати Україну, не пустити ворога до власного порогу. Саме на ваших плечах тримається вільне майбутнє України. України, про яку століттями мріяли попередні покоління".

За словами начальника Генштабу, "щодня ми платимо високу ціну заради збереження держави. Але як би не було складно, маємо триматися й битися. Заради рідних, які чекають нас вдома, заради дітей, заради наших людей в окупації, які мріють про звільнення, заради загиблих побратимів. Перемога залежить лише від наших зусиль".

Так співпало, зауважив Шаптала, що сьогодні в Україні також відзначають День територіальної оборони. "Тож вітаю й дякую за службу славній когорті захисників-воїнів ТрО. Вже у перші години й дні масштабної російської навали ви показали справжній характер українців – волелюбний та войовничий, сповнений героїзму та самопожертви. Мужність та стійкість воїнів Сил територіальної оборони навічно вписана в історію нашої держави", - підкреслив він.

"Схиляю голову перед пам'яттю захисників і захисниць, які поклали своє життя за свободу України. Усім нам нестерпно болить через втрати. Ми не можемо повернути загиблих, проте можемо помститися за кожного. А ще пам’ятати і передати пам'ять про загиблих героїв майбутнім поколінням", - наголосив начальник Генерального штабу ЗСУ.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав молитися за кожного захисника і захисницю, за матерів героїв, за всі родини військовослужбовців.

За словами очільника ПЦУ, "сьогоднішнє свято Покрова Богородиці особливе. Вперше ми відзначаємо його 1 жовтня, так буде і надалі. Вперше також День захисників України відзначаємо 1 жовтня, і вперше – всеукраїнською хвилиною мовчання, на знак глибокої шани нашим полеглим новітнім Героям, які віддали свої життя за волю й незалежність України. Світла і вічна їм пам'ять".

"У свято Покрова Пресвятої Богородиці піднесімо сердечні молитви до нашої Небесної Захисниці, щоби Вона покрила нас і цілу Україну від усякого зла чесним Її омофором! Піднесімо наші молитви за кожного захисника і захисницю Батьківщини, за кожну матір новітнього Героя, за усі родини військовослужбовців, їхніх дружин, дітей – за кожного і кожну", - закликав глава ПЦУ.

Як зауважив митрополит Епіфаній, український народ здавна по-особливому шанує Божу Матір, відчуває Її захист і молитовний покров. "Понад тисячоліття височіє у центрі нашої столиці Свята Софія, де ми бачимо молитовно піднесені руки Богородиці Оранти, Яка, як Нерушима Стіна, предстоїть у молитві перед Сином Своїм, нашим Спасителем, підносячи прохання про людей, які страждають, про захист потребуючих, про оборону життя і правди. Ми знаємо, що правда – на нашому боці, а тому віримо в перемогу над ворогом. Пресвята Богородице, допомагай нам!", - підкреслив предстоятель ПЦУ.

Головне управління розвідки Міноборони привітало зі святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем захисників та захисниць України.

"Століття минають — цінності лишаються незмінними. Головне управління розвідки Міністерства оборони України вітає з Покровою Пресвятої Богородиці та Днем захисників та захисниць України. Бережемо минуле, боремось за майбутнє і знищуємо ворогів.", - зазначили розвідники.

Статьи по теме
Щоб зупинити ворога: в Міноборони назвали конкретну зброю, потрібну ЗСУ
Щоб зупинити ворога: в Міноборони назвали конкретну зброю, потрібну ЗСУ

Зауважимо, що ці боєприпаси надійдуть у новому пакеті американської військової допомоги.
вчера, 19:56 — 203

У ЗСУ оцінили ризик масованої атаки РФ до отримання Україною нової допомоги від США
У ЗСУ оцінили ризик масованої атаки РФ до отримання Україною нової допомоги від США

У Повітряних силах ЗСУ не виключили ймовірності масової атаки по Україні з боку РФ. Причому вона може відбутися і до отримання нової допомоги від США.
вчера, 08:44 — 177