Контракти.ua

1360  —  01.10.13
Експерти підрахували перешкоди для України на шляху до Європи
Експерти підрахували перешкоди для України на шляху до Європи

Наразі немає гарантії, що Угоду про асоціацію України з Євросоюзом буде підписано на Вільнюському саміті.

Про заявили експерти, що здійснюють громадський моніторинг виконання Україною вимог ЄС, повідомляє прес-служба Фонду «Відродження».

За словами експертів, перед Україною стоїть ще низка проблем, які вона чи не встигає, чи не хоче вирішувати.

Як розповів Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ, україні вдалось значно просунутись у вирішенні виборчих проблем, зокрема ВР змогла призначити вибори у проблемних округах.

«Водночас досі не розв’язаною є проблема двох депутатів-мажоритарників, яких позбавлено мандатів сумнівними рішеннями суду. Мало того, до їх числа додався ще один такий випадок», - сказав експерт.

Також він вказав на проблему з місцевими виборами в Києві.

Банчук також схвально оцінив внесення законопроекту щодо реформування судоустрою.

«Але проігноровано потребу паралельного внесення ґрунтовних змін до профільного закону», що може, на його думку тільки посилити залежність суддів від президента.

Є зволікання і зі створенням Держбюро розслідувань і реформою внутрішніх органів.

«Проігноровано отриманий у червні критичний висновок Венеціанської комісії стосовно чинного закону про всеукраїнський референдум», – нагадав Банчук.

Дмитро Шульга, директор Європрограми Фонду «Відродження», наголосив, що для посилення впевненості підписання Угоди про асоціацію, Україні слід швидко виконати ще  певні рекомендації:

Зокрема, він вказав на питання Юлії Тимошенко, проведення місцевих виборів у Києві; зміну закону про референдум, ухвалення закону про прокуратуру.

Проте, експерти вважають, що стратегічно правильним кроком з боку ЄС буде підписати Угоду про асоціацію, «але зі збереженням певного контрольного механізму, аби й надалі мати чіткі вимоги щодо стану демократії та моніторити їх дотримання урядом України».

Україна і ЄС планують підписати Угоду про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, який пройде 28-29 листопада.

 

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 232

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 389

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 344