Контракти.ua

1305  —  11.04.13
Кожному третьому українцю потрібен психіатр - МОЗ
Кожному третьому українцю потрібен психіатр - МОЗ

На переконання лікарів, кожен третій українець впродовж свого життя страждав у той чи інший спосіб на психічні розлади, а отже мав би звернутися за кваліфікованою допомогою фахівців. Проте, як свідчить статистика лікарів, цього не відбувається.

Про це заявила головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук.

«Під нашою опікою знаходиться 2,5% населення України. Але це тільки ті люди, які звернулися до нас за допомогою. Тим часом, за даними епідеміологічного дослідження, яке проводилося під керівництвом Асоціації психіатрів України, кожен третій впродовж свого життя потребує допомоги лікаря психіатра», - сказала Пінчук.

Окрім того, як зазначила вона, ці цифри свідчать про те, що маючи проблеми зі здоров’ям, наші співвітчизники нехтують допомогою фахівців: «Вони вирішують ці проблеми самі чи звертаються до лікарів іншого профілю, а отже, лікуються не завжди кваліфіковано». Пінчук також повідомила, що, за даними цього ж обстеження, «лише 20% людей із тяжкими формами хвороби звертаються за психіатричною допомогою».

За її словами, охорона психічного здоров’я є складовою політичної безпеки нашої держави. «Одним із європейських критеріїв є ставлення держави до охорони психічного здоров’я. Надання психіатричної допомоги - це компетенція МОЗ України. Але охорона психічного здоров’я є набагато ширшим поняттям, і сюди вже мають підключатися багато інших міністерств та відомств».

Вона також зауважила, що у нинішньому глобалізованому світі економіка, соціальне життя і психічне здоров’я взаємно пов’язані. «Із погіршенням соціально-економічної ситуації в країні погіршується і психічне здоров’я людей», - резюмувала головний позаштатний психіатр МОЗ України Ірина Пінчук.

За матеріалами: Укрінформ

Статьи по теме
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря

Українці можуть оформити лікарняний, не відвідуючи лікаря. Правда, це можливо, якщо захворіли на COVID-19, грип або ГРВІ.
14.01 — 417

Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими
Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими

На початку жовтня в Україні зросла кількість захворювань на COVID-19.
14.11.23 — 359

В МОЗ нагадали, як захисти себе від вірусних інфекцій
В МОЗ нагадали, як захисти себе від вірусних інфекцій

Попри теплу погоду, традиційний сезон застуд не оминув українців. А після настання холодів - він лише посилиться.
12.11.23 — 333