Контракти.ua

344  —  14.11.23
Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими
Чи можливе повернення карантинних обмежень цієї зими

На початку жовтня в Україні зросла кількість захворювань на COVID-19.

Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв'ю РБК-Україна розповів, чи можуть цієї зими знову ввести в Україні карантинні обмеження.

Він зазначив, що якщо подивитися по таких загальних нормах, то карантин під час зимового періоду є цілком можливим. За словами лікаря, в багатьох регіонах він застосовувався як у «доковідний» період, так і, скоріш за все, буде застосовуватися навіть і зараз.

«Починаючи з кінця вересня та початку жовтня, Україна стикається з підвищеним рівнем захворюваності як на грип, так і на інші гострі респіраторні вірусні інфекції. Є пораховані певні так звані епідемічні пороги – тобто рівні захворюваності, коли ми можемо сказати, що вже в цій області відбувається доволі суттєвий спалах. Тобто все більше і більше дітей залучається в цей процес, все більше дорослих починає хворіти. Тому для таких регіонів, якщо там є перевищення епідемічного порогу, застосовуються локальні протиепідемічні заходи», – пояснив лікар.

Ігор Кузін нагадав, що ці локальні протиепідемічні заходи зводилися до закриття шкіл. Школи відправляли учнів на так званий карантин впродовж двох тижнів і потім вони поверталися до навчання. Це дозволяло зменшити саме рівень інфікування підлітків, дітей, під час піку захворюваності – знизити поширення вірусу у колективах.

«Після того, як коронавірусну інфекцію було прибрано з груп особливо небезпечних інфекційних захворювань, і після того, як загальний карантин в країні було призупинено і, по суті скасовано, ця норма єдина, яка зараз залишається працездатна. Тобто якщо перевищується епідемічний порог (а він рахується сумарно ковід + грип + інші респіраторні вірусні інфекції), в такому випадку за рішенням місцевої влади можуть бути застосовані локальні протиепідемічні заходи», - пояснив він.

Які саме обмеження будуть застосовані – будуть вирішувати місцеві епідеміологи. І точно також це відповідальність місцевої комісії ТЕБ і НС (комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій), яка розглядає такі ситуації і приймає фінальні рішення.

Статьи по теме
В Україні за тиждень захворюваність респіраторними хворобами серед дітей зросла на 31%
В Україні за тиждень захворюваність респіраторними хворобами серед дітей зросла на 31%

Захворюваність на ГРВІ, грип та COVID-19 у порівнянні із попереднім тижнем серед дітей зросла на 31%, серед дорослих – на 12,9%.
09.02 — 280

Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря

Українці можуть оформити лікарняний, не відвідуючи лікаря. Правда, це можливо, якщо захворіли на COVID-19, грип або ГРВІ.
14.01 — 396

ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID
ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає продовжувати дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для уникнення зараження на COVID-19. Рекомендації пов'язані з тенденцією зростання у багатьох країнах випадків коронавірусної хвороби.
06.01 — 399