Контракти.ua

1033  —  11.02.13
Вітчизняні банки активізували роботу з проблемною заборгованістю
Вітчизняні банки активізували роботу з проблемною заборгованістю

У 2012 рік банківська система України отримала прибуток в обсязі 4,899 млрд грн (збиток за результатами попереднього року становив 7,708 млрд грн).

За даними НБУ, однією з ключових тенденцій 2012 року стало скорочення відрахувань до резервів (на 36%) та зростання доходів від повернення раніше списаних активів (збільшення склало 171%), що стало можливим завдяки активізації роботи з проблемною заборгованістю (банки продавали кредитні портфелі, здійснювали примусове погашення та списання заборгованості).

За результатами 2012 року, загальні доходи банківської системи України на 78,1% складалися з процентних доходів і на 14,1% – з комісійних. Порівняно з минулим роком відбулося збільшення як процентних, так і комісійних доходів банківської системи (на 5 і 15% відповідно).

Результати торгових операцій та інші операційні доходи (що переважно складались з надходжень від реалізації майна та доходних активів) сформували 2,1% і 3,9% загальних доходів банківської системи. Інші доходи банків зросли на 69%, проте їх питома вага залишається несуттєвою.

Основними складовими витрат залишаються процентні витрати (46,9%), загальні адміністративні витрати (25,6%), витрати на відрахування в резерви (16,1%), а також інші операційні витрати (9,1%).

У 2012 році спостерігалося збільшення процентних витрат (на 15%). Це було пов’язано з підвищеним попитом банківської системи на гривневі ресурси, що призвело до значного зростання їх вартості. Загальні адміністративні витрати за останній рік зросли на 9%. При цьому інші операційні витрати скоротилися на 17%.

Чистий процентний дохід порівняно з 2011 роком скоротився на 8% , а чистий комісійний дохід, навпаки, зріс на 17%, що свідчить про прагнення банків покращити структуру доходів та знизити власну залежність від вартості ресурсної бази.

За матеріалами: НАБУ

Статьи по теме
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

В Україні змінять процедуру приватизації державних банків
В Україні змінять процедуру приватизації державних банків

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. Можна буде продавати частину акцій держбанків.
07.09 — 186

Українські банки наростили прибутки
Українські банки наростили прибутки

Загальний прибуток українських банків становить 119,44 млрд грн за 7 місяців цього року. Це на 22% більше, ніж за аналогічний період торік.
06.09 — 173