Контракти.ua

10216  —  12.12.12
Найщедріші українці: рейтинг головних благодійників України
Найщедріші українці: рейтинг головних благодійників України

У «Рейтингу світової благодійності» за 2011 рік, складеному британським фондом Charities Aid Foundation, Україна ділить 105-ту позицію з Японією та Чадом, серед 153 країн. Це гірше, ніж у Польщі (74-те місце), Білорусі (87), Азербайджані, Чехії та Молдові (94). Але краще, ніж в Естонії та Росії (130). Благодійна діяльність в Україні слабко розвинена. І одна з причин — недостатньо сприятливе до такої діяльності законодавство та відсутність належної держпідтримки.

Інформація про основні програми, реалізовані 2012 року, отримана з офіційних сайтів фондів та анкет, надісланих на адресу редакції. Діяльність фондів оцінювалася за обсягами їхніх благодійних бюджетів 2012 року. До рейтингу найбільших благодійних фондів публічних українців увійшли організації, які опублікували фінансову звітність у відкритих джерелах або надали інформацію про свою діяльність у відповідь на запит редакції.


1 місце
Рінат Ахметов

 

Назва: Фонд «Розвиток України», фонд «Ефективне управління»

Засновник: Рінат Ахметов

Рік заснування: 2005/2007

Фонд «Розвиток України» працював над виконанням довготермінових та нових програм і проектів у традиційних напрямах — «Здоров’я нації», «Тепло сім’ї», «Сучасна освіта», «Культура», «Адресна допомога», тощо.

З 2007 року фонд «Розвиток України» реалізує програму з подолання епідемії туберкульозу, яка була оголошена Всесвітньою організацією охорони здоров’я ще 1995-го. Фонд, за рішенням Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (ГФ), став реципієнтом Грантової угоди з Україною, згідно з якою Україна отримала $95 млн строком на п’ять років, розділених на 2 фази: $29,659 (2011–2012 рр.) та $65,203 (2013–2015 рр.). У результаті успішного завершення першої фази (2012 р.) фонд перейде зі статусу реципієнта у статус донора та виступить партнером ГФ у боротьбі з епідемією туберкульозу в Україні, інвестуючи у програму додатково власні кошти.

У рамках проекту «Рак виліковний» фонд протягом кількох років надає фінансову та організаційну допомогу щодо впровадження найкращих світових практик діагностики та лікування онкологічних захворювань у різних регіонах України. Станом на листопад 2012 року проект профінансовано на 156,8 млн грн.

У 2012 році розпочався проект «Динамічний музей», який було ініційовано з метою допомогти українським музеям розвинути власні ресурси відповідно до міжнародних стандартів. У результаті двохетапного конкурсу на 10 млн грн фондом було підтримано програму розвитку Державного природничого музею НАНУ у Львові. Грант на 500 тис. грн отримав проект, запропонований Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара» (Київ).

Проекти фонду «Ефективне управління» спрямовані на розробку та впровадження довгострокових економічних програм розвитку України.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

256,352 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

219,989 млн грн


2 місце
Віктор Пінчук

 

Назва: Фонд Віктора Пінчука

Засновник: Віктор Пінчук

Рік заснування: 2006

 

Проекти фонду здійснюються на довгостроковій основі у трьох напрямах: «Людина», «Суспільство», «Світ».

Реалізовуючи програму «Колиска надії», у 2012 році фонд відкрив шість центрів допомоги новонародженим. Загальні інвестиції фонду у програму за весь час її існування (2006–2012 роки) становлять 58,497 млн грн (зокрема 21,583 млн грн — в рамках партнерства з Національним проектом «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства»).

Традиційно 2012 року фонд провів п’ятий круглий стіл з питань благодійності під назвою «e-philanthropy», Восьмий Український ланч у Давосі «Options for the Future» та щорічну Ялтинську європейську конференцію. Також фонд удев’яте нагородив лауреатів загальнонаціональної премії «Гордість країни».

Продовжив роботу проект «Всесвітні студії», який допомагає найкращим та найталановитішим українським студентам втілити свої мрії в життя та отримати системний доступ до найкращих університетів світу. У 2012 році гранти на отримання освіти здобули 19 українців та українок.

7 грудня 2012 року PinchukArtCentre вдруге проведе церемонію нагородження премією Future Generation Art Prize — першою глобальною міжнародною премією для молодих художників віком до 35 років, заснованою фондом у 2009-му. Головна премія становить $100 тис.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

н/д*

Загальний благодійний бюджет 2011 року

н/д

* Фонд не встиг надати дані стосовно благодійного бюджету 2012 року, але, на думку експертів, масштабність реалізованих програм дозволяє зробити висновок про другу позицію у рейтингу Контрактів.


3 місце
Олександр Фельдман

 

Назва: Міжнародний благодійний фонд «Фонд Олександра Фельдмана»

Засновник: Олександр Фельдман

Рік заснування: 1997

Основні напрями роботи фонду — захист дитинства, оздоровчі та освітні програми, надання адресної допомоги.

Триває будівництво великого дитячого лікувального навчально-розважального центру «Фельдман-екопарк», до якого входить реабілітаційний центр для дітей з рідкісними генетичними вадами, а також для дітей з особливими потребами. За час існування він прийняв понад 300 тис. відвідувачів. З метою поширення свого досвіду «Фельдман-екопарк» проводить науково-практичні медичні конференції за участю провідних фахівців в області генетики, нервових захворювань, психіатрії та психології. У 2012 році проведено чотири конференції, за результатами яких видано методичний посібник. Обсяг фінансування програми — 68,2 млн. грн.

У 2012 році стартувала Програма повернення зору людям, які хворіють на катаракту. Проект спрямовано на соціально незахищені верстви населення: в рамках програми проводяться безплатні операції з видалення катаракти та подальшого протезування. З початку реалізації проекту (травень) зроблено понад 200 операцій на суму 0,5 млн грн.

Надання адресної допомоги є невід’ємною складовою діяльності фонду. Термінову матеріальну допомогу щороку отримують до 3 тис. осіб. Обсяг адресної допомоги 2012 року — 1,9 млн грн.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

75 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

н/д


4 місце
Дмитро та Лада Фірташі

 

Назва: Firtash Foundation

Засновник: Дмитро та Лада Фірташі

Рік заснування: 2012

 

Фонд зосередився на виконанні трьох основних програм — Української стипендіальної програми, програми україністики в університеті Кембриджа та фінансуванні реставрації Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Українська стипендіальна програма — це щорічне надання грантів на однорічний курс магістратури у Кембриджському університеті молодим талановитим українцям. У 2012 перші п’ятеро студентів закінчили навчання. У цьому ж році почали навчатися ще п’ятеро осіб, які пройшли конкурсний відбір у 2011 році.

Програма україністики в університеті Кембриджа має на меті ознайомлення Західної Європи з Україною, її культурою, історією та багатими традиціями. У межах цієї програми студенти отримали можливість вивчати українську мову. У 2012 році проходять різноманітні заходи, спрямовані на розвиток культурного обміну, — щорічний фестиваль українського кіно, виставки художників, вечори української літератури тощо.

На реставрацію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2012 році було виділено 8 млн грн, оскільки цей архітектурний ансамбль внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО і є одним із найважливіших на Буковині та в Україні загалом.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

47,9 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

н/д


5 місце
Олена Пінчук

 

Назва: Фонд Олени Пінчук «АнтиСНІД»

Засновник: Олена Пінчук

Рік заснування: 2003

 

Благодійні зусилля фонду традиційно докладалися у трьох напрямах: інформаційно-освітні кампанії у ЗМІ, спрямовані на зниження темпів поширення ВІЛ/СНІДу в Україні, а також проекти в інтернеті, націлені на молодь та групи з високим ризиком інфікування; безпосередня допомога людям, які живуть із ВІЛ/СНІДом, медичним закладам та дитячим будинкам, а також забезпечення функціонування мобільних клінік, які надають допомогу дітям із ВІЛ/СНІДом у найбільш віддалених регіонах України; залучення найкращого міжнародного досвіду в Україну.

У межах інформаційного напряму 1 грудня 2012 на телеканалі «СТБ» відбувся прямий ефір телешоу «Х-Фактор», присвячений Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. Інструментом комунікації з молодіжною аудиторією став креативний конкурс відеороликів і сценаріїв для соціальної реклами на тему «Футбол і безпечний секс», приурочений до Євро­2012. У ньому взяли участь 425 учасників із 10 країн. Крім того, 30 червня 2012 напередодні фіналу Євро­2012 фонд організував благодійний концерт «Це не гра» за участю Елтона Джона та групи Queen з Адамом Ламбертом.

Будь­який українець із діагнозом ВІЛ/СНІД може розраховувати на допомогу фонду: щороку це лікування 250 пацієнтів на суму 415 тис. грн. Фонд також допомагає у придбанні медичного обладнання, оплаті витратних матеріалів, проведенні необхідних ремонтних робіт медичним установам і дитячим будинкам, в яких перебувають люди з діагнозом ВІЛ/СНІД.

Завдяки спільному проекту зі СНІД-Фондом Елтона Джона і Всеукраїнською мережею ЛЖВ «Діти+» станом на 30 жовтня 2012 року 116 дітей із дитячих будинків та інтернатів знайшли родини.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

21,893 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

17,953 млн грн


6 місце
Борис Колесніков

 

Назва: Благодійний Фонд «Фонд Бориса Колеснікова»

Засновник: Борис Колесніков

Рік заснування: 2008

Діяльність фонду зосереджена на підтримці благодійних заходів у сфері культури, спорту та розвитку людини.

Підтримуючи українську культуру, фонд із 2010 року реалізовує програму «Цінуємо спадщину». У 2012 році за кошти фонду було відреставровано 27 творів видатного скульптора Іоанна Георга Пінзеля для виставки в Луврі, проведено реконструкцію об’єктів Львівської національної галереї мистецтв, надано підтримку в організації ювілейного концерту української вокальної формації «Піккардійська терція». Також фонд як офіційний партнер підтримав проект EuroFashion-2012, що проходив у рамках 30-го ювілейного Тижня моди.

Розвиваючи спортивно-оздоровчий напрям, з 2011 року фонд виконує програму «Спортивна Україна». Протягом 2012-го було виділено кошти для проведення Кубка світу з художньої гімнастики, закуплено спортивне обладнання для роботи секції веслування на байдарках і каное для Центру фізичного здоров’я «Спорт для всіх» у м. Українка. Другий рік поспіль фонд підтримує найкращих спортсменів року за версією НОК (у 2012 році фонд став офіційним партнером урочистої церемонії «Герої спортивного року», а найкращим спортсменам року було подаровано легкові автомобілі Hyundai). Працюючи над «Цільовою комплексною програмою розвитку футболу в Донецькій області на 2011–2015 рр.», протягом 2011–2012 років фонд обладнав та відкрив десять спортивних майданчиків.

З метою виявлення та підтримки талановитих українців у 2012 році проведено три всеукраїнські конкурси: «ЄвроХіт — пісня для країни, гордість для історії», «Нічні краєвиди міст України», «В об’єктиві — Євро».

Загальний благодійний бюджет 2012 року

18,7 млн грн*

Загальний благодійний бюджет 2011 року

12,4 млн грн

* Станом на 01.12.2012.


7 місце
Віталій та Володимир Клички

Назва: Благодійна організація «Фонд братів Кличків»

Засновник: Віталій та Володимир Клички

Рік заснування: 2003

Основні напрями діяльності фонду — популяризація здорового способу життя, сприяння розвитку спорту, підтримка освітніх проектів та молодіжних ініціатив — реалізовувались і в 2012 році.

Більшість проектів є довготривалими. Наприклад, програма з популяризації здорового способу життя «Клич друзів — граймо разом!» працює вже восьмий рік. За час її існування було встановлено 111 дитячих спортивних майданчиків. Крім того, виконуючи програму з розвитку спорту «Старт до успіху!», фонд оновив десять дитячо-юнацьких спортивних шкіл: понад 10 тис. дітей тепер мають змогу за гідних умов навчатися футболу, баскетболу, дзюдо, легкій атлетиці, тенісу, плаванню. Триває й робота проектів, започаткованих 2009 року. Молодіжна програма «Оздорови суспільство!» у 2012 році зібрала 50 авторів найкращих есе на тему оздоровлення суспільства, відібраних у результаті конкурсу, на семінар «Творчі студії», де учасники набули теоретичних і практичних знань, необхідних для перетворення власних ідей на реальні проекти. Десяти програмам було надане фінансування.

Дитячий освітньо-екологічний конкурс «Еко-ідеї зі всього світу», покликаний виховувати у дітей дбайливе ставлення до природи, 2012 року зібрав 500 учасників з усієї України, які заповнили еко-щоденники та запропонували свої ідеї щодо вирішення екологічних проблем. Переможниця національного конкурсу представляла Україну на Всесвітньому екологічному конкурсі «Ecorelay» у Японії.

Влітку 2011 року фонд започаткував новий освітній проект для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей з неповних сімей — літній освітній табір «Майстерня успіху». Це двотижневий табір для підлітків, програма якого розвиває ключові життєві навички у школярів. Освітню програму у 2012 році пройшли 183 підлітки.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

13,6 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

9,1 млн грн


8 місце
Вадим Новинський

 

Назва: Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці

Засновник: ПрАТ «Смарт-Холдинг»

Рік заснування: 2008

Програми фонду спрямовувалися на охорону здоров’я, піклування про дітей та підтримку культурно-історичної спадщини.

Благодійний проект із лікування розсіяного склерозу (у межах програми «Дар життя») передбачає забезпечення симптоматичного й відновного лікування для 100 людей працездатного віку з розсіяним склерозом щороку. Лікування хворих відбувається на базі стаціонару ТОВ «Асістанс Сервіс» в Мелітополі.

З квітня 2011 року фонд, виконуючи програму «Надія є», допомагає Київському центру трансплантації кісткового мозку: виділяє кошти на комплексне технічне обслуговування та поточний ремонт обладнання для забезпечення безперебійної роботи одного із ключових елементів трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку) — технології «чистих» приміщень. Завдяки цьому станом на 1 грудня 2012 року у відділенні трансплантації кісткового мозку було виконано 102 аутологічні трансплантації стовбурових клітин.

Програма «Духовна спадщина» передбачає фінансування православних журналів «Отрок.ua» (з січня 2009 року) та «Фамілія» (з березня 2012 року) Свято-Троїцького Іонійського монастиря (Київ), а також участь у відродженні Свято-Невського собору (Сімферопольська та Кримська єпархія, з березня 2009 року) та храму Святої Трійці у Печерському районі Києва (з березня 2010 року).

Виконуючи програму «Щасливе дитинство», фонд допомагає дитячим будинкам та школам-інтернатам у закупівлі товарів широкого вжитку (одягу, взуття, миючих засобів, меблів тощо). Серед них Цюрюпинський дитячий будинок-інтернат для дітей-інвалідів, Київський міський будинок дитини ім. М. М. Городецького, Житомирський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей (с. Великий Кобилин) тощо.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

10,75 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

8,958 млн грн


9 місце
Катерина Ющенко

 

Назва: Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000»

Засновник: Віктор Ющенко

Рік заснування: 2001

Фонд продовжив фінансування благодійних програм, проектів та заходів у галузі культури та історії, медицини та гуманітарної політики, освіти та розвитку особистості.

Культурологічні програми спрямовані на проведення історичних та етнографічних досліджень, розбудову міжмузейної комунікації, популяризацію національної історико-культурної спадщини України у світі: програми «Уроки історії», «Розвиток музейної справи», книговидавничі проекти та підтримка бібліотечної справи.

Медичний напрям вирішує питання охорони материнства й дитинства, вдосконалює мережі лікувальних та реабілітаційних закладів України для дітей: програма «Від лікарні до лікарні», «День щастя» (спільна акція компанії «МакДональдз Юкрейн» і фонду «Україна 3000»), проект «Дитяча лікарня майбутнього» (реалізується за окремою програмою спеціально створеним БФ «Дитяча лікарня майбутнього»).

У межах програми «Дитяча лікарня майбутнього» 2012 року здійснено передачу в користування сучасного медичного обладнання. Його загальна вартість становить понад 18,126 млн грн. Обладнання отримали Інститут педіатрії, акушерства і гінекології та Національний інститут раку. Обладнання залишається на балансі БФ «Дитяча лікарня майбутнього». Якщо держава вирішить збудувати Всеукраїнський центр охорони здоров’я матері і дитини (ВЦОЗМіД), закуплене обладнання використовуватиметься в центрі.

Освітньо-науковий напрям сприяє формуванню в Україні нової сучасної моделі освіти й виховання шляхом організації та проведення широкого суспільного діалогу; пошуку талановитих молодих людей для залучення їх до громадської діяльності та активізації в Україні соціального молодіжного руху. У 2012 році було продовжено реалізацію всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України» та проекту «Добро починається з тебе».

Загальний благодійний бюджет 2012 року

5,597 млн грн*

Загальний благодійний бюджет 2011 року

5,370 млн грн

* За 9 місяців 2012 року.


10 місце
Арсеній Яценюк

 

Назва: Фонд Арсенія Яценюка «Відкрий Україну»

Засновник: Арсеній Яценюк

Рік заснування: 2007

Фонд продовжив систематичну роботу у трьох напрямах — розвиток міжнародної співпраці (програма «Міжнародний діалог»), підтримка культурних заходів (програма «Культурні горизонти») та сприяння професійному зростанню молодих лідерів (програма «Молоді лідери»).

У 2012 році заходів, які традиційно проходять у рамках цих програм, побільшало. Зокрема, з метою пошуку, мотивування та професійного зростання молодих експертів, які працюють у сфері міжнародних відносин, програму «Молоді лідери» було поєднано із програмою «Міжнародний діалог» та проведено 1-й Київський безпековий форум для молоді «Людська безпека в міжнародних відносинах: зовнішня політика для людей» (23–24 листопада 2012 року). Форум зібрав 50 молодих експертів із десяти країн світу. Крім того, було ініційовано новий проект: дискусійні зустрічі для молоді з міжнародними експертами, відомими політиками, бізнес-практиками. Вже проведено дві зустрічі за участю близько 400 молодих людей, які змогли розширити своє бачення сучасних міжнародних відносин.

Також у поточному році фонд підтримав проведення фестивалю «Літературна «Країна мрій». У книжковому ярмарку взяли участь близько 50 видавництв, а фестиваль зібрав порядку 15 тис. глядачів.

Започатковано мистецький клуб «Обличчя» — майданчик для спілкування та обміну досвідом із українськими та закордонними письменниками, музикантами, художниками, дизайнерами, режисерами, фотографами та іншими представниками культури. 19 листопада 2012 року було проведено першу зустріч, учасником якої став Сергій Жадан. Онлайн­трансляція зібрала близько 1,5 тис. глядачів.

Загальний благодійний бюджет 2012 року

2,758 млн грн

Загальний благодійний бюджет 2011 року

2,018 млн грн

Статьи по теме
Світовий рейтинг щастя 2024: хто очолив і на якому місці Україна
Світовий рейтинг щастя 2024: хто очолив і на якому місці Україна

Тісний зв'язок з природою та здоровий баланс між роботою та особистим життям сприяють лідерству в світових рейтингах щастя.
23.03 — 260

Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449