Контракти.ua

4145  —  11.12.12
Ворожіння на Кабмін: нові або ще не забуті старі міністри
Ворожіння на Кабмін: нові або ще не забуті старі міністри

У ніч із 12 на 13 грудня заведено ворожити на нареченого. Контракти вирішили до цієї дати «поворожити» на міністрів нового уряду, склад якого може змінитися внаслідок переобрання Верховної Ради та відходу частини міністрів у депутати.

Яким буде новий Кабмін, зараз не знає навіть президент. «Дати стовідсоткову відповідь на те, як буде сформовано уряд, неможливо», — заявив Віктор Янукович. Незважаючи на те, що він таки подав кандидатуру Азарова на пост прем'єра, але ж ще потрібно, щоб більшість у ВР підтримала його вибір. А якою буде нова більшість — поки що можна лише здогадуватися, оскільки парламент у новому складі збереться лише 12 грудня. Головна інтрига, на думку опитаних Контрактами експертів, — чи замінять прем'єра. На думку Тараса Чорновола, на крісло Азарова претендують ще два представники різних груп впливу — нинішній голова НБУ Сергій Арбузов (група «сім’я») і віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський (так звана група Льовочкіна—Фірташа). «Невипадково Сергія Арбузова та Валерія Хорошковського возили до Москви, на оглядини до Путіна. З іншого боку, Хорошковський та Арбузов відвідали США й Брюссель, там теж їх оцінювали», — міркує Чорновіл. За Азарова тим часом заступилася група консерваторів із ПР, крім того, він на гарному рахунку в президента. Але остаточно питання із прем'єром не вирішене. Відповідно й доля інших міністрів висить на волосині. На думку політолога Віктора Небоженка, великою є ймовірність, що самого Азарова залишать до літа, коли відбудеться глобальна чистка кадрів, але точкових замін не уникнути. Контракти обрали найбільш значимі посади в уряді, і, спираючись на думки експертів і джерел, припустили, хто та з якою ймовірністю може їх зайняти.

Імовірність призначення претендента за 5-бальною шкалою, версія Контрактів.

* Відповідно до доповнення № 3 до Закону України «Про державний бюджет на 2012 рік».


Микола Азаров

Прем'єр-міністр

Порядок підконтрольних сум*: 413 605 млн грн

Сфера повноважень: керівництво виконавчою владою, основне завдання якої — забезпечення державного суверенітету та економічної незалежності, реалізація внутрішньої та зовнішньої політики, виконання Конституції, законів і актів президента.

Претенденти

Перевірена президентом людина, його визнали у Кремлі, до нього звикли на Заході, під його відповідальність МВФ із великою ймовірністю видасть новий кредит і надасть відстрочку за старими боргами.

Голова НБУ, близький друг сина президента Олександра Януковича. Його пророкують на цю посаду джерела, близькі до президента. Його мінус — замало досвіду. Можливий варіант: Арбузов — прем'єр, Азаров — перший віце-прем'єр. Або навпаки.

Його «висунув» у прем'єри як одного з лідерів опозиції Арсеній Яценюк. Можуть обрати лише в разі, якщо більшість у парламенті сформує опозиція.

 

У кулуарах циркулюють чутки, що його кандидатура є однією з найімовірніших. Інші джерела стверджують, що його вплив у Кабміні падає. Хорошковського називають людиною, близькою до Дмитра Фірташа.


Валерій Хорошковський

Перший віце-прем'єр-міністр

Порядок підконтрольних сум*: н/д

Сфера повноважень: реалізація державної політики у сферах європейської інтеграції, дерегуляції економіки, боротьба з корупцією та рейдерством.

Претенденти

Не найгірший варіант для Хорошковського — залишитися на своєму місці.



На думку експертів, екс-міністр економіки був би гарною правою рукою Азарова, але, швидше за все, у Порошенка мета вища — прем'єрське крісло. Його кандидатуру називають і серед претендентів на пост спікера.

Варіант «Азаров — перший віце-прем'єр» можливий тільки у зв'язці з малодосвідченим прем'єром із групи «сім’я».

 

 

Експерти допускають варіант повернення секретаря РНБОУ Андрія Клюєва на посаду першого віце-прем'єра в разі призначення на посаду прем'єра Валерія Хорошковського, щоб збалансувати вплив різних груп із ПР у виконавчій владі.


Юрій Колобов

Міністр фінансів

Порядок підконтрольних сум*: 153 221 млн грн (включно із загальнодержавними витратами, Держказначейством, Держфінінспекцією, Держмитслужбою, ДПСУ тощо)

Сфера повноважень: фінансова, бюджетна, податкова й митна політика; фінансовий контроль; держпозики, надання держгарантій; погашення та обслуговування держборгу.

Претенденти

Імовірність того, що представник «сім’ї» Колобов збереже свою посаду, велика — він працює в тісному тандемі з головою НБУ Сергієм Арбузовим з тієї самої групи.

 

Міністр фінансів — посада, яку Віктор Пинзеник займав уже двічі. У разі формування більшості в парламенті за участі УДАРу, від якого пройшов Пинзеник, він цілком може претендувати на це крісло знову.

Екс-голова податкової йшов на вибори як самовисуванець (і пройшов!), тож можемо припустити, що він вхожий до владних кабінетів і вміє домовлятися. На думку Контрактів, він цілком міг би претендувати на цю посаду — з грошима поводитися уміє.


Юрій Бойко

Міністр палива та енергетики

Порядок підконтрольних сум*: 19 012 млн грн

Сфера повноважень: управління нафтогазовим комплексом; держрегулювання електроенергетичної галузі; розвиток вугільної промисловості, атомної енергетики та промисловості.

Претенденти

У ЗМІ Бойка часто називають людиною Дмитра Фірташа. Бізнесмен усіляко прагне посилити свій вплив на виконавчу владу, а Бойко не бажає залишати міністерське крісло.

 

У 2005–2006 роках — міністр палива та енергетики в урядах Юлії Тимошенко та Юрія Єханурова. Із січня 2012-го очолював наглядову раду ПАТ «Київенерго» (понад 70% акцій належить компанії «ДТЕК» — входить до групи «СКМ», підконтрольної Рінату Ахметову).

Голова НАК «Нафтогаз України» в разі призначення міністром, схоже, повністю продовжить політику свого попередника Юрія Бойка, з яким працював ще на Лисичанському НПЗ. Призначення Бакуліна означатиме збереження впливу на міністерство як самого Бойка, так і Дмитра Фірташа.


Борис Колесніков

Міністр інфраструктури

Порядок підконтрольних сум*: 13 051 млн грн (включно з Держагентством автомобільних доріг, загальнодержавними витратами)

Сфера повноважень: розвиток і реформування галузі транспорту та зв'язку; залучення іноземного капіталу для розвитку транспортної інфраструктури; регулювання діяльності авіації, автомобільного, залізничного й водного транспорту.

Претенденти

Не всі експерти впевнені, що Борис Колесніков залишиться на цій посаді. З його персоною пов'язано забагато скандалів. Водночас Колесніков — друг дитинства найбагатшої людини України Ріната Ахметова, чий вплив у ПР великий, як і раніше.

У 2006–2007 роках — міністр транспорту та зв'язку в уряді Віктора Януковича. Одні джерела пов'язують Рудьковського із групою Льовочкіна—Фірташа, інші називають його людиною Андрія Клюєва.

Зараз Костянтин Єфименко — перший заступник голови Мінінфраструктури. ЗМІ його пов'язували з олігархом Василем Хмельницьким. Єфименко може очолити міністерство, якщо його вирішать віддати технічному керівникові.


Віталій Захарченко

Міністр внутрішніх справ

Порядок підконтрольних сум*: 14 569 млн грн

Сфера повноважень: боротьба зі злочинністю, охорона громадського порядку, реалізація державної політики у сфері міграції, громадянства, реєстрації фізосіб.

Претенденти

Може зберегти посаду, бо вплутався в реформування правоохоронної системи. Водночас експерти пророкували йому місце голови АП. Тож залишити МВС він може хіба що у зв'язку з переходом на важливішу посаду.

Подейкують, повернення Могильова на цю посаду із кримського «заслання» уже було затверджено нагорі. Але пізніше рішення з невідомих причин скасували. Чи буде знову розглянуте це питання, наразі невідомо.

За певних умов Геннадію Москалю може пощастити очолити відомство, у якому він ніяк не міг піднятися вище посади заступника. Його сильні сторони — досвід і вміння домовлятися.

Джига — досвідчений силовик, який працював і в органах внутрішніх справ, і в органах податкової служби. Екс-губернатор Вінницької області — людина президента, тож його призначення на посаду голови МВС не виключене. 

Статьи по теме
Чи дозволить Британія Україні завдавати ударів по РФ: видання Times дізналося
Чи дозволить Британія Україні завдавати ударів по РФ: видання Times дізналося

Лондон не хоче діяти самостійно у цьому питанні.
вчера, 19:36 — 1704

Недостатність західної допомоги не дає Україні створювати ефективні бойові підрозділи, - ISW
Недостатність західної допомоги не дає Україні створювати ефективні бойові підрозділи, - ISW

Україна вжила заходів для усунення нестачі людських ресурсів у армії. Але затримки та недостатність західної військової допомоги продовжують обмежувати її здатність створювати ефективні бойові підрозділи.
вчера, 17:18 — 236

У Луганській області зникають сирійські найманці, яких Росія кидає на
У Луганській області зникають сирійські найманці, яких Росія кидає на "мʼясні штурми"

Росія активно вербує чоловіків із Сирії, обіцяючи їм російські паспорти та оплачувану роботу. Однак мало хто повертається назад.
вчера, 15:27 — 194