Контракти.ua

Автор: Наталия Мелещук —  5470  —  06.12.12
Квартирне питання: кого з депутатів виженуть на вулицю
Квартирне питання: кого з депутатів виженуть на вулицю

В єксклюзивному інтерв’ю Контракти.UA заступник голови регламентного комітету ВР Валерій Камчатний спростував інформацію про власне виселення з квартири, натомість, назвав прізвища колег, яким найближчим часом доведеться здати ключі від службового житла.

Голова регламентного комітету ВР Володимир Макеєнко заявив, що вас виселять з службової квартири через те, що ви не переобралися до наступної ВР. Це правда?

Валерій Камчатний: Макеєнко мене з кимось сплутав. Я ніколи в житті не отримував службових квартир. Він вже це визнав і вибачився. Тому це качка!

Скільки службових квартир взагалі було видано депутатам?

Валерій Камчатний: В минулому році – і це вперше в історії – народним депутатам було видано 17 службових квартир. До цього часу квартири видавалися для постійного проживання. Або ж, хто хотів, отримував грошову компенсацію замість них. А ці 17 квартир були видані як службові у цьому скликанні.

Назвіть прізвища тих ваших колег, які через не проходження до наступного складу парламенту будуть змушені виселиться з квартир.

Валерій Камчатний: Ну, скажімо, я знаю, що Ірина Горина обралася, то ж за нею це право залишається. Дем’янко, Демидко – також. Кілінкаров з комуністів – переобрався, квартира також залишається за ним. А ось бютівці Василь Кравчук і Валерій Бабенко не обралися, вони по ідеї мають звільнити квартири. Здається, Бондик із ПР теж не обрався. А ще Рудченко з Блоку Литвина.

Заяву на поселення подали 216 нардепів, а квартир, які звільняться – одиниці. Яким чином вони будуть визначати, хто буде жити у готелі, а хто у квартирі?

Валерій Камчатний: Питання про поліпшення житлових умов депутатів буде визначати регламентний комітет нової ВР, до якої я не обраний, тож, це вже без мене. Думаю, що кардинальних змін не буде, тому що нового житла парламент не будує.

Я не знаю, який порядок буде. Але якщо квартири треба буде розподіляти – у нас же усі квартири надаються виключно за нормами закону. І навіть серед депутатів є свої першочерговими і позачерговики. Раніше при розподілі квартир, у першу чергу, давали афганцям, чорнобильцям, інвалідам. Якщо такі категорії у наступному парламенті будуть, то їм мають надати житло першочергово, іншим – за жеребкуванням.

Яким чином буде відбуватися виселення нинішніх депутатів?

Валерій Камчатний: Там же дуже заплутана ситуація. Ці службові квартири, які видавали, вони абсолютно не відповідали закону про статус народного депутату. Вони мали б розташовуватися недалеко від приміщення ВР, а вони знаходилися за 10 км, зокрема, у будинку на Срібнокільській, на лівому березі. Вони були не обладнані, не телефонізовані. Я не можу стверджувати, але я чув, що депутати їх ремонтували за власний кошт, купляли якісь меблі. І тепер вони задають питання: а хто мені відшкодує ці витрати? І логіка у цьому є. Але грошей у сьогоднішньому бюджеті ВР на це, наскільки я знаю, не було передбачено.

А взагалі я б пропонував рухатися до досвіду інших країн. Він полягає в наступному. Депутатам парламентів країн з розвинутою демократією видають певну суму коштів на діяльність, яку вони витрачають на власний розсуд. Або вони житло купляють, або беруть штат помічників, або офіс винаймають. Тільки відзвітувати за це потрібно – бо проїсти чи прогуляти ці гроші вони не мають право. І тоді ні у кого з виборців не виникає питань, куди ці кошти ідуть.

Статьи по теме
Чи дозволить Британія Україні завдавати ударів по РФ: видання Times дізналося
Чи дозволить Британія Україні завдавати ударів по РФ: видання Times дізналося

Лондон не хоче діяти самостійно у цьому питанні.
вчера, 19:36 — 1704

Недостатність західної допомоги не дає Україні створювати ефективні бойові підрозділи, - ISW
Недостатність західної допомоги не дає Україні створювати ефективні бойові підрозділи, - ISW

Україна вжила заходів для усунення нестачі людських ресурсів у армії. Але затримки та недостатність західної військової допомоги продовжують обмежувати її здатність створювати ефективні бойові підрозділи.
вчера, 17:18 — 236

У Луганській області зникають сирійські найманці, яких Росія кидає на
У Луганській області зникають сирійські найманці, яких Росія кидає на "мʼясні штурми"

Росія активно вербує чоловіків із Сирії, обіцяючи їм російські паспорти та оплачувану роботу. Однак мало хто повертається назад.
вчера, 15:27 — 194