Як обрати мармелад без «хімії».
Мармелад часто вважається одним з найнешкідливіших десертів, оскільки його основа — це природні желювальні речовини, як-от пектин та агар-агар, які самі собою мають неочікувані переваги для здоров’я. Проте магазинна продукція нерідко містить надмірну кількість доданого цукру та неприродні барвники. Експерти розповіли, як знайти справді корисний мармелад, який буде не лише смачним, а й корисним. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Найкращі та найкорисніші варіанти мармеладу мають базуватися на натуральному соку або фруктовому пюре та природному загуснику. Класичний мармелад готують шляхом уварювання фруктового соку, багатого на пектин (наприклад, з яблук, айви або смородини), до отримання желеподібної консистенції.
Саме пектин робить такий десерт особливо цінним. Він належить до розчинної клітковини та функціонує в організмі як ентеросорбент — у товстому кишківнику він перетворюється на гель, який ефективно «зв’язує» і виводить важкі метали, токсини, продукти гниття, а також надлишковий холестерин. Крім того, під дією кишкової мікробіоти пектин розщеплюється до коротколанцюгових жирних кислот (бутірат, пропіонат, ацетат), які є життєво необхідним «паливом» для корисних бактерій. Ці бактерії підтримують імунітет, знижують запальні процеси і навіть позитивно впливають на настрій через нейронну вісь «кишківник-мозок».
Інший корисний загусник — агар-агар, який отримують із водоростей. Він є пребіотиком, який покращує перистальтику кишківника та підтримує функцію печінки, а також є джерелом йоду. Агар набухає у шлунку, утворюючи гель, що створює приємну текстуру без зайвих калорій і викликає швидке відчуття ситості. Це допомагає контролювати апетит і зменшує загальне споживання калорій, тому агар-агар часто використовують у дієтичних десертах.
Хоча мармелад має бути солодким від природи фруктів, промислові виробники часто додають до нього велику кількість звичайного цукру або патоки. Для максимальної користі треба обирати продукт із мінімальною кількістю доданого цукру або повністю без нього. Якщо цукор все ж присутній у складі, бажано, щоб фруктовий складник стояв першим у списку інгредієнтів, а цукор — ближче до кінця.
З «дієтичними» варіантами на цукрозамінниках, як-от поліоли, варто бути обережними: великі дози цих речовин можуть спровокувати здуття або послаблювальний ефект. Звісно, навіть найкорисніший мармелад залишається солодощами, тому важливе значення має помірна порція: кількох шматочків цілком достатньо, щоб задовольнити потребу в солодкому.
Надзвичайно яскравий, майже «кислотний» колір мармеладу часто свідчить про використання синтетичних барвників, позначених як E102, E129 та інші. Ці речовини не несуть жодної користі та можуть провокувати алергічні реакції.
Краще надавати перевагу мармеладу, забарвленому натуральними компонентами, наприклад, буряковим чи морквяним соком, екстрактом куркуми чи спіруліною. Натуральний мармелад може мати трохи блідіші або природніші фруктові відтінки, і це є нормальною ознакою якості. Якщо є потреба у яскравих десертах для дітей, найбезпечнішим варіантом буде приготування домашнього мармеладу з соку та агар-агару.
Якісний мармелад, приготований на фруктовій основі, зазвичай має бути м’яким, злегка пружним, добре жуватися і танути в роті. Він може бути прозорим чи напівпрозорим, якщо основою є агар або пектин без пюре.
Прозорий вигляд частіше вказує на агар-агар або желатин, водночас матовий відтінок характерний для пектинового мармеладу з фруктовим пюре. Останній є кориснішим, оскільки зберігає клітковину та більше вітамінів з фруктів.
Надто липкі або, навпаки, занадто тверді шматочки можуть свідчити про порушення технології виробництва або використання неякісного желатину.
Насамкінець попри всі корисні складники, мармелад залишається продуктом, який містить цукри (природні чи додані). Тому людям з діабетом варто вживати його з обережністю.