Осінь — це не лише шарфи, кава з корицею та листя під ногами, це ще й сезон гарбузів — яскравих, ароматних, вітамінних і таких різних.
Проте, погодьтесь, не кожен гарбуз однаково смачний, буває, дивишся, а він красивий, насичений, пахне медом, а на смак, як варена картопля. Авторка сторінки TreskaBlog поділилася простими, але дієвими порадами, як обрати справді смачний гарбуз, не орієнтуючись лише на колір чи розмір, бо не кожен гарний гарбуз — солодкий. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.
Смак залежить не лише від сорту, а й від умов вирощування, наприклад, температури, поливу та підживлення. Цей рік у більшості регіонів України був не надто теплим, тому багато гарбузів просто не встигли «дозріти на солодкість». Тож навіть сорт, який зазвичай ідеально солодкий, міг вийти нейтральним. Але є сорти, які майже ніколи не підводять, розберімось про які йде мова.
Це найсолодші гарбузи, саме ті, які хочеться запікати з корицею чи робити з них десерти. У них цукру 6–8%, тоді як в інших — лише 3–5%. До цієї категорії належать Баттернат (Butternut), Мускат Прованський (Muscat de Provence), арабські мускатні сорти та інші.
Якщо шукаєте гарбуз для десертів, пирогів або запікання з медом — обирайте мускатний. Саме він подарує ту «цукрову» ніжність, за яку ми любимо гарбузи.
Не дайте назві себе обдурити, «великоплідні» не завжди гігантські. Це просто традиційні сорти з помаранчевим м’якушем, щільною структурою та нейтральним смаком.
До цієї групи належать Golden Delicious, Маріна де Кіоджа та інші. Вони менш солодкі, але краще тримають форму під час термооброблення, тому чудово підходять для:
Якщо не хочете нудотно-солодкого смаку, саме великоплідний гарбуз стане вашим фаворитом.
Сорт, який підкорює всіх, хто хоч раз його куштував. Хоккайдо — невеликий, з яскраво-помаранчевою шкіркою, яку можна їсти. Він має виражений горіховий присмак, щільну текстуру та неймовірно ароматний посмак. Саме тому кулінари радять поєднувати його з сиром із пліснявою, вершками чи картоплею.
Найсмачнішим поєднанням може стати запіканка з картоплею, гарбузом Хоккайдо та сиром із блакитною пліснявою.
Вони величезні, мають красивий яскравий м’якуш і ефектний вигляд на фото. Але, на жаль, майже не мають солодкості. Саме тому їх найчастіше використовують для корму худобі чи декоративних цілей. Додавати їх можна, наприклад, у каші чи супи, але чудес не чекайте. Вміст цукру у них мінімальний, а смак — «пустуватий».
Навіть найсмачніший сорт може видатися «ніяким», усе залежить від погоди та догляду. Тож якщо гарбуз «підвів», не поспішайте списувати його сорт. Наступного сезону він може стати вашим фаворитом.
Осінь — час тепла, домашніх ароматів і гарбузового затишку. Оберіть свій ідеальний гарбуз і нехай кухня наповниться ароматом кориці, карамелі та щастя.